Jump to content
Sign in to follow this  
danutz

Uzura Anormala Cauciucuri

Recommended Posts

O intrebare pentru cei cu pregatire in domeniu.

Este posibil ca pe o masina roata DREAPTA fatza sa se roada puternic pe exterior (datorita unghiurilor gresite), iar dupa inlocuirea capatului de bara de pe partea STANGA aceeasi roata (DREAPTA) sa calce cu partea interioara?

Povestea: in urma unei tamponari am tinut-o in service aproape doua saptamani, iar cand am luat-o am observat ca roata din dreapta fatza e mult mai roasa decat celelalte, mai ales pe exterior. Cei de la service mi-au aratat ca seriile coincid (apropo, unde gasesc de fapt seria???) dupa care le-am aratat ca pe un alt Cielo cauciucurile aveau aceeasi serie. La bracaj s-a vazut ca rotile calca cu partea interioara, deci nu se explica uzura pe exterior. Apoi mi-au explicat ca e posibil sa se fi uzat inainte de schimbarea capatului de bara (abia acum am aflat ca ar fi trebuit sa-mi faca o verificare atunci), iar dupa schimbare rotile sa nu mai calce la fel. Deci e posibila o diferenta asa de mare?

Masina e Cielo Executive 1,5 DOHC

 

Dan

Share this post


Link to post

Eroziunea apare in timp, dupa un rulaj indelungat si nu imediat, asa ca daca ai observat asta in service, fie ti-au schimbat roata, fie eroziunea era mai veche si abia atunci ai observat-o. Nu stiu ca seria pneurilor sa fie trecuta in cartea de identitate ca sa poti demonstra schimbarea lor. Asta trebuia facut in Procesul verbal de predare-primire atunci cand ti-ai lasat masina in service. Pe aici se poarta asa ceva, chiar din initiativa lor, tocmai ca sa se evite astfel de situatii.

 

Vezi ca tamponarile la roti au consecinte cotoioase, la care nici nu te gandesti. Reglarea unghiurilor este obligatorie dupa reparatie si ei trebuie sa-ti dea listingul cu rezultatul final, altfel te trezesti cu probleme peste 6 luni si nu mai poti demonstra ceva. In cazul in care unul dintre unghiuri nu poate fi adus la valorea impusa, atunci pot sa mai existe probleme la axele amortizoarelor. Cazul cel mai imprevizibil este strambarea axului la amortizorul de la roata opusa. Depinde de ce fel de tamponare a fost vorba, iar asigurarile pozeaza doar aspectele exterioare, pe cand cele interne se vad doar daca se demonteaza trenul fatza pe ambele parti, lucru care nu le convine, iar cei din service sunt mana-n mana cu ei, ca altfel nu sunt eligibili pentru firma de asigurari. Regula de aur: clientul este intotdeauna cel f_t_t.

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

N-am fost eu prea clar. Lovitura nu a fost puternica si nu a afectat roata (a fost chiar in spatele ei - aripa + portiera schimbate), s-a intamplat cam acum o luna, iar eu am observat diferenta dupa cel mult 10 km. Nu ma gandeam ca s-a ros diferit de atunci, ci ca e posibil sa-mi fi pus alta roata. Numarul pe care mi l-au aratat ei ca fiind serie aparea si la alta masina, deci nu era o dovada ca era roata mea.

E drept ca nu mi-e prea clar nici macar ce inseamna capat de bara, dar mi-e greu sa cred ca ceva schimbat pe partea stanga face ca roata din dreapta sa calce atat de diferit.

 

Dan

Share this post


Link to post

Salutare!

Am o problema cu cauciucul stinga spate!

Se uzeaza pe interior.

Ce trebuie schimbat?

Share this post


Link to post

In mod normal cauciucurile trebuie inversate fata cu spatele la 20k km pentru ca spatele uzeaza interiorul si fata exteriorul.Daca uzura e numai la o roata verifica sa nu ai axa strimba sau fuzeta.

Accident major cu masina? sau nu stii istoria ei?

Share this post


Link to post

salut

am si eu o problema la roata stinga fata si roade pneul pe interior, iar cei de la service mi-au spus ca am jamba strimba.

bafta

Share this post


Link to post

Nu stiu daca a avut vreun accident.

O sa ma duc la un service.

Multumesc!

Share this post


Link to post
In mod normal cauciucurile trebuie inversate fata cu spatele la 20k km pentru ca spatele uzeaza interiorul si fata exteriorul.

 

adica e normal sa uzeze fata pe exterior?

 

 

alta problema, din cate stiu eu, doar un unghi e reglabil si anume convergenta, asa e?

Edited by argon

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...