Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Electroventilator Matiz

Recommended Posts

Ca sa stea electroventilatorul pornit continuu nu este nevoie sa faci punte intre fire. Este suficient sa scoti mufa (cea cu 2 fire) si calculatorul porneste electroventilatorul. chestia asta merge daca problema ta este sonda de temperatura. Altfel, ai o siguranta (prima din stanga, pe randul orizontal de jos), un releu de viteza mare (dintre cele 3 mari si gri este cel de jos) si releul de viteza mic (este negru si este asezat in partea de sus in marginea din dreapta a cutiei de sigurante de la motor).

 

Ca sa verifici daca merge electroventilatorul poti sa il alimentezi direct de pe baterie. Areo mufa in parte de mijloc, pe stanga masinii ...

Share this post


Link to post

Electroventilatorul porneste daca il pun "pe direct" cum se zice! Deci ar mai fi termocupla, pentru ca releul ala gri este ok ca l-eam invesat si in momentul in care il bag in soclu porneste de control dupa care se opreste!

Chestia tare este ca nu gasesc termocupla pe nicaieri in Bucuresti! Stie cineva pe unde as putea gasi?

Share this post


Link to post

Nu exista termo-cupla la motoarele moderne. Ventilatorul este comandat de catre ECM in baza informatiilor venite de la senzorul de temperatura lichid de racire (CTS - cupla cu 2 contacte), altul decat senzorul de la indicatorul de temperatura din bord (cupla cu 1 contact). Masoara senzorul de temperatura cu un ohm-metru, trebuie sa aiba intre cativa kilo-ohmi si 100 de ohmi, in functie de temperatura motorului. Senzorul este o termo-rezistenta (termistor) care nu are motiv sa se strice. Altfel, in circuitul complex al comenzii ventilatorului ai: 3 relee (A, D si G) si 3 sigurante (Ef4 10A, Ef15 25A si Ef19 15A)

 

Releul principal (G)si sigurantele Ef4 si Ef19 asigura tensiunea de alimentare (+) pentru releele celor doua viteze ale ventilatorului alimentate din siguranta Ef15.

Edited by tolin
  • Like 1

Share this post


Link to post

Salut, am si eu o problema la ventilatorul de la radiator, nu porneste. Am schimbat termistoarele de la racire motor si racire lichid. Imi dau impulsuri in releele de viteza mare si viteza mica de la sigurante dar ventilatorul tot nu porneste. Daca scot unul dintre relee si il pun la loc dupa impuls, ventilatorul porneste pe viteza mare sau mica. Dupa ce releul opreste ventilatorul, acesta din urma nu mai proneste deloc. Ce sa fac? Am un Matiz din 2000.

Share this post


Link to post

am si eu aceeasi problema. am schimbat termocupla dar nimic. am urcat un deal mai mare sa a trebuit sa scot mufa de la termocupla ca sa racesc motorul. ce alte cauze ar mai putea avea ca sa nu porneasca singur cand fierbe apa?

Share this post


Link to post

Fazele cu cartonul la Matiz sunt aiurea si inutile . Am GPL pe el si trecerea pe gaz este conditionata de temperatura apei de racire . In cele mai geroase zile trecerea se face dupa max 2 km (in conditia in care ii dau cheie si plec imediat). Vara la +30 C , trece pe gaz la prima accelerare . Deci nu va mai jucati cu cartonul in fata radiatorului !ok.gif

Share this post


Link to post

nici eu nu l-am vazut/auzit niciodata mergand(am matizul de 1.5 ani) dar acul indicator de la temperatura nu a urcat niciodata mai mult de jumatate(de fapt pana in gradatia de jumatate)fie iarna ,fie vara nici chiar dupa 150km mers continuu pe timp de vara.nu ma pricep prea mult dar va intreb:e posibil ca ventilatorul sa se fi ridicat la cer si eu sa fi avut noroc ca pana acum nu am ars ceva la motor?

 

 

Share this post


Link to post

Dupa ce faci un drum cu masina,cand ajungi la destinatie,lasa motorul sa mearga,in cateva minute o sa porneasca si ventilatorul

Share this post


Link to post

problema e ca nici cand fierbe apa nu ajunge liniuta la jumatate

Edited by tickalosu

Share this post


Link to post

Poate ar trebui sa schimbi lichidul de racire?

Esti sigur ca fierbe? Nu face bolboci din alte motive?

 

PS

Vreau sa spun ca poate trage aer pe undeva, cum ar fi un furtun fisurat...

Edited by getablonda

Share this post


Link to post

Eu nu am auzit decat singura data ventilatorul, si asta cand avea masina vreo 3-4 luni.acum are 4 ani si 4 luni.oare nu are nevoie sa porneasca sau e stricat ceva?mentionez ca atunci cand fac drumuri mai lungi, "simt" ca e cald motorul ca strange putin.se vede pe demaraj si se aude altfel.

Share this post


Link to post

Iarna nu are de ce sa porneasca, dar vara cand e cald indubitabil porneste mai ales daca umbli in aglomeratie in oras, chiar daca ai termostatul blocat pe deschis.

Share this post


Link to post

La mine sigur nu-i blocat.si tot sigur e ca nu porneste chiar daca umblu 90% urban.

Share this post


Link to post

Verifica sa nu fie un comtact, o siguranta ceva, sau chiar motorul ars, sa nu-ti fierbi motorul cand vine caldura iar. Dupa acul din bord nu te poti lua, el o stie pe a lui, se opreste la cativa mm inainte de mijloc, si acolo ramane, chiar daca motorul are 110 grade.

Share this post


Link to post

Salut . Am si eu o problema de genu... am schimbat azi sigurantele din habitaclu pentru ca am gasit legate cu sarma,a pornit,am lasat-o la ralanti cam 15 min ,acul de la apa s-a dus aproape de zona rosie si nu mai porneste ventilatorul. In mers am observat ca-si revine dar pe loc daca-l las sa mearga la ralanti mai mult , sigur se duce acul pe rosu si o sa ard garnitura la chiulasa. Sper sa nu aiba legatura cu ECM .Ceva idei ? Multumesc

Share this post


Link to post

Din ce ziceai tu si pe alt topic, cred ca ai ceva probleme electrice. Verifica releele electroventilatorului, mufe, sigurante, eventual mergi la un electrician auto sa demonteze tabloul de sigurante si sa verifice toate legaturile de sub el.

Share this post


Link to post

Multumesc Mircea cred ca asta ar fi solutia cea mai buna .

Share this post


Link to post

Am un matiz 2005 euro 2 ( delco)

Problema este ca electroventilatorul porneste aproape imediat dupa pornirea motorului ( chiar si la temperaturi negative).

Am schimbat senzorul de temperatura ( cel cu 2 picioruse) si la fel . Mai are vre-o termocupla, ceva ? Releu ce s-ar putea fi suntat ??

Share this post


Link to post

Sunt doua relee in cutia de langa baterie, unul pentru turatie mica, unul pentru turatie mare. Ele lucreaza separat, fiind comandate de calculator. Se pot scoate pe rand, pentru a vedea care din ele lucreaza. Cel care lucreaza poate sa se fi blocat. Nu e o idee buna sa circuli fara, chiar si iarna (adica sa descompletezi instalatia).

Din carte, la cele cu AC, ventilatorul porneste automat la AC = On.

post-3919-0-63048100-1385975486_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Din carte, la cele cu AC, ventilatorul porneste automat la AC = On.

Pe ce viteza ?

Share this post


Link to post

Porneste pe 1, AC e off, cand pprnesc AC ventilatorul pleaca pe 2. Mai nou fluctueaza si apa (urca si scade in permanenta). Cum as putea verifica daca pompa de apa creeaza debit suficient?

Am schimbat si releul, la fel face, cum pornesc motorul, porneste si electroventlatorul pe 1

Share this post


Link to post

1. Asa orientativ, te uiti in vasul de expansiune (relanti, motor rece...) si vezi sa vina apa pe sus cu un debit acceptabil, constant.

2. Vezi ca la temperatura apa sunt doi senzori, alaturati. Unul pentru ceas, unul pentru calculator.

 

Share this post


Link to post

M-am uitat la debitul de apa si este mult mai mic comparativ cu alt matiz, mai exact lalanti prin furtunasul din vasul de expansiune taraie, jetul de apa aproape ca se prelinge pe vas. M-am uitat insa la o pompa noua si nu vad ce s-ar putea strica la ea, e doar o turbina antrenata mecanic si atat...

Ati auzit pana acum de defectiuni ale pompei de apa, prin care sa nu dea debit ?

Edited by Adydum

Share this post


Link to post

Antigelul a fost schimbat la timp? Instalatia a fost curatata? Daca turezi putin motorul, vine un jet mai puternic de apa in vas?

Share this post


Link to post

Daca turez motorul jetul este mai puternic, instalatia a fost curatata.. Debit este , dar mult mai mic.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...