Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Excursii In Tarile Ex-sovietice

Recommended Posts

Intrucat in cateva saptamani voi avea pasaportul gata, intentionez sa trec granita (aflata la 10 km de casa), peste Prut, in Moldova in special. Dupa aceea mai vedem.

In primul rand ma intereseaza de valabilitatea cartii verzi, pe cartea mea verde inclusa in RCA (BCR Asigurari), este taiata Republica Moldova, insa din ce am inteles tot la BCR se elibereaza si polite pe care nu apare MD taiat. Sa inteleg ca am un regim diferentiat aici? As putea sa ma duc la ei sa-mi emita o extindere sau alta carte verde la masina? Avand in vedere ca avem vreo 6-7 masini asigurate la ei, atat casco cat si RCA, sau e valabila by default si nu se uita nimeni pe cartea verde la vama? Si vad destule polite RCA ale prietenilor pe care nu e taiata nici o tara. Bine, RCA-ul imi expira in iunie, dar nu as vrea sa astept pana atunci.

In al doilea rand, BCR leasing nu prea da imputernicire de iesire din tara in tarile ex-sovietice si spatiul Kosovo. La frontiera cu Bulgaria si cu Ungaria, nu mi-a cerut nimeni nici un fel de imputernicire, in partea asta as avea probleme? Eventual, daca as avea CASCO si RCA extern (cum am acum), ar fi vreo problema daca nu am imputernicire valabila in caz de dauna?

 

Apoi vine partea de siguranta in acest spatiu. Eu stau destul de linistit, ca nu cred ca fura cineva Clio Symbol =)) , dar mai bine sa fiu precaut. A fost cineva dincolo, stie care e situatia?

 

In fine, daca totul merge bine si reusesc sa ma duc cu Clio si nu cu Dacia (care nu prea are frane si daca ramane naibii in drum trebuie sa o imping pana la granita, ca nu prea are nimeni din cunoscutii mei pasaport), si nici cu Passat-ul (asta are un risc mai mare de a fi furat), voi posta impresii de dincolo, preturi la benzina, GPL (daca e intr-adevar 1.5 ron litrul de gaz pot sa zic ca imi amortizez pasaportul din 5 plinuri de gaz), poze, etc.

Si parca ar renta ca, odata pe saptamana sa ma duc sa fac plinul de gaz la moldoveni, sa economisesc vreo 20 ron la un plin.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Am fost eu la Chisinau dar nu cu masina, ci cu trenul, acum vreo 2 ani. M-am intors cu microbuzul. Au si ei Petrol si parca si Lukoil, statii de gaz am vazut mai rar. Preturile erau cam 3/4 din cat sunt la noi. Mare lucru nu cred ca patesti, era destul de safe. Oricum mentiunea e ca si calitatea combustibililor nu este chiar asa buna pe acolo, de aici si pretul. Cele mai noi masini care le vezi pe acolo sunt Loganuri, in rest numai vechituri sau in cel mai bun caz nemtesti de 10 ani.

Daca te duci la moldoveni, mai degraba iei un reportofon decat aparatul foto =))

La ucrainieni preturile sunt intradevar mici( ma pregatesc sa merg si aici :D ), litrul de motorina e cam 1.7 ron aici, doar ca e fff posibil sa regreti. Exista si Luk dar e considerabil mai scump. Alimentele la ucrainieni sunt mult mai ieftine, la moldoveni nu prea. Faza e ca daca incepi sa faci naveta(adica odata pe zi sau la 2-3 zile) si te iau granicerii la ochi sa vezi ce fain e.

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Motorina oricum nu ma intereseaza de la ei.

Baietii de pe motociclism.ro care au fost la Cernobal anul trecut nu am vazut sa se planga ca nu ar fi fost safe, dar deh, vreau sa aflu din mai multe surse.

Eventual sa vad daca se poate plati cu cardul la benzinarii sau gepelarii, sa nu ma complic cu schimbul valutar.

Share this post


Link to post

Tu cred ca faci misto cu cardul ala =)) .

La granita la moldoveni trebuie sa fie schimb care accepta lei. Altfel atat in Moldova cat si Ucraina iti trebuie valuta(usd sau euro). Eventual cu un card de ala de te lasa sa scoti peste granita mergi la un bancomat la ei. Eu in Ucraina as merge pt combustibil, daca ajungi te rog sa te uiti si la pretul la motorina, eu stiu cumva asa, dar... sa fiu sigur.

Share this post


Link to post

Laurentiu83---O sa te duci o data si dupa aia o sa ti se acreasca...Acolo e mai ieftin comustibilul,dar este prost cu draci...Mie nu mi-a placut cum s-a comportat...Nu chiar tot ce zboara se mananca...Adica sa nu crezi ca acolo e plin de smecheri care fura si care sunt smardoi...Eu la Cahul,noaptea nu am avut nici o problema...Te sfatuiesc sa nu te duci mai departe de granita,pt ca drumurile,sunt praf...o iei pe aratura prin unele locuri...Vamesii sunt super spagagii...La intoarcere in tara o sa stai in cele mai multe cazuri,de o sa behai in vama deoarece este full!Inca ceva...Acolo,soferii nu sunt atat de intelegatori si la vama nu exista notiunea de rand decat formal...iecare intra cum poate...deci ai grija mare la masina sa iesi cu ea nesifonata...Daca masina nu este pe numele tau,iti trebuie procura...

Share this post


Link to post

Deci sigur imi trebuie procura la masina? X(

In cazul asta se prefigureaza o viitoare dauna totala la Clio... :-W urmata de incasat banii pe asigurare si cumparat un Polo din 2003 cu banii aia. Eu in special pentru GPL-ul de acolo ma gandeam sa alimentez, voiam sa le dau putin prin gura la statul roman.

In fine, eu incerc sa ma duc, daca ma intorc de la vama, nu-i mare paguba.

Benzina de la ei puneam pe vremuri la dacie, daca umblam putin la avans, mergea foarte bine.

 

De drumuri, voi vedea, pe unde am mers eu, nu se poate spune ca a fost parfum. Asa se zicea si de Bulgaria si totusi sub 110-120 n-o las la vreun drum de Varna, parca merg mai bine ca la noi.

 

Banuiam ca n-o sa fie chiar asa cum se spune, cu smecheri, si alte alea, pentru ca la fel se spunea si de Bulgari, si totusi ma simt mai safe in Varna decat in Constanta (unde mai vezi cate-o masina cu urme de gloante).

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Daca tu crezi...ca ai unde sa-i dai 120 acolo...te las sa visezi in continuare... :D !Pt gpl,ai de mers...ca la giurgiulesti,eu nu am vazut!!!

Edited by sergiuhusca

Share this post


Link to post

Stai linistit, exploram.

Imi permit sa-l citez pe AliBaba de pe GPLclub:

He-he ! Frate, au astia la benzinarii acolo, mai ceva ca-n Germania ... Fara glume, cred ca-i cea mai mare concentratie de benzinarii pe kilometrul patrat din Europa. Daca vezi si cati circula, te crucesti, nu alta ! E un trafic interurban cam ca-n Romania anilor '70. Cel urban pare a fi mai aproape de "noi", cel putin in Chisinau.

 

Deci (sic ! :) ), Petrom-uri la greu, Rompetrol tine si el aproape. Apoi, Lukoil si Tirex. Mai sunt si ciudatenii, de gen Vigi, si altele al caror nume nu-l mai retin. Bine, si statii exclusiv cu GPL.

 

Off-topic: Gaz foarte bun la Rompetrol si Lukoil. Pe ala "de" Tirex sau Vigi nu l-am incercat. Ca frecventa, cam una din doua statii de la Lukoil are si gaz, la Rompetrol cred ca toate. La fel si Tirex. Petrom-ul cred ca sta cel mai prost la faza asta.

 

N-ai vazut cazane cu gaz, pentru ca marea lor majoritate il au instalat "pe sest" (habar n-am daca si la ei sunt tot felul de restrictii impuse de autoriti tip RAR, omologari si altele, dar stiu ca putin le pasa de toate astea :) ) in general, cei cu GPL pe masini nu prea au parale si-si fac loc in jungla vizelor. Acum mai trec spre noi numai avioane, beemveuri, mertane, dodgeuri, pontiacuri, toyote, mitsubishi-uri etc., mai rar vezi cate un amarat cu vreun cazan. In schimb, cazane de-ale noastre, dacii de treij de ani, trec cu vitejie la bisnita peste Prut. :)

 

Off-off-topic: Pacat ca n-ai pasaport. Eu zic ca se merita. Nu numai pentru GPL-ul "lor", dar si pentru tot felul de cumparaturi foarte ieftine pe care le poti face. Mai ales ca in zona aia esti foarte aproape de Cahul, care e incomparabil mai bine infipt decat Ungheniul nostru. La fel, cine are chef de un scurt concediu, il pot anunta ca la Vadul lui Voda se va simti mult mai bine, mai in siguranta, mai in curatenie, mai in ce vreti voi decat pe iubitul nostru litoral. Si fara manele, fara figuranti de doi lei, liniute, tiganeli, samd. Ma rog, asta e numai o recomandare ce tine de gustul fiecaruia.

 

Scuze pentru devierea de la subiect. Daca nu-si are locul aici, se poate muta la Diverse, sau chiar sterge. :) Bez problem.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

S-au făcut nişte afirmaţii în acest topic, afirmaţii la care voi raspunde punctual:

(1) Au si ei Petrol(m) si parca si Lukoil, statii de gaz am vazut mai rar. Preturile erau cam 3/4 din cat sunt la noi.

 

Nu ştiu cît se vede din tren, dar de pe şosea poţi vedea suficiente staţii de carburanţi. Chiar prea multe, dacă se poate spune aşa. Cît despre preţ, cam aşa e.

 

(2) Mare lucru nu cred ca patesti, era destul de safe.

 

Şi asta e valabilă. De altfel, cred că nici cu Clio, nici cu Passat nu ai putea avea probleme. Acolo se fură maşini mult mai scumpe. Adică mult mai scumpe.

 

(3) Oricum mentiunea e ca si calitatea combustibililor nu este chiar asa buna pe acolo, de aici si pretul.

 

N-am înţeles-o pe asta. Ce-i cu calitatea? Vi se pare că Merţan-ele, Be-em-ve-urile, Pontiac-urile, Scode-le, Folcsvagăn-urile, Opăl-urile, Audi-ile, Volvo-urile şi alte avioane de-astea merg cu benzină şi motorină din Austria? Or fi făcut plinul acolo şi nu mai alimentează prin Moldova? Oricum, subiectul este legat de următoarea afirmaţie:

(4) Cele mai noi masini care le vezi pe acolo sunt Loganuri, in rest numai vechituri sau in cel mai bun caz nemtesti de 10 ani.

Ca să fiu blînd şi scurt: aiureli.

 

(5) Daca te duci la moldoveni, mai degraba iei un reportofon decat aparatul foto.

Asta-i o răutate. Şi ăl de-a spus-o ştie şi de ce a spus-o. Oricum, nu cred că-i moldovean (dintre Prut şi Carpaţi).

 

(6) La ucrainieni ... (nu contează ce se spune despre ei)

NU M-AS DUCE CU MASINA. Şi eu visez să "fac" Odessa, dar e mai sigur să iau microbuzul din Chişinău ...

 

(7) Alimentele la ucrainieni sunt mult mai ieftine, la moldoveni nu prea.

 

Oricum, multe sînt mai ieftine şi mult mai bune ca la noi (peştele, untul, pastele făinoase, legumele şi fructele - dar toamna, după recoltare, dulciuri, alcool, conserve - şi nu numai, se poate explora şi compara).

(8) Faza e ca daca incepi sa faci naveta (adica odata pe zi sau la 2-3 zile) si te iau granicerii la ochi sa vezi ce fain e.

 

Grăniceri n-au de ce să te ia nici la ochi, nici la cătare, nici la altceva. Poate doar poliţia de frontieră sau vameşii. Oricum, o dată pe zi sau la 2-3 zile e limpede că-s "făcute" pentru "bişniţă" cu ţigări şi alcool (un cartuş de 10 pachete sau 200 ţigări/persoană + 1 litru de alcool/persoană), aşa că e normal să-i "enervezi" pe respectivii. Poate doar dacă le dai o mică şpăguţă acolo, să se facă şi ei că nu te văd ... Eu n-am încercat şi nu voi încerca aşa ceva never. De altfel, nici nu mă interesează aspectele astea. Dar la o intrare "curată" pe lună sau chiar la două săptămîni, nici vorbă de vreo problemă cu ei. Te duci la prieteni, rude, nu-i problemă.

(9) Tu cred ca faci misto cu cardul ala.

 

Adevărat. N-ai ce face cu cardul în Moldova. Sigur, au şi ei bancomate, dar n-aş recomanda să te faci cobaiul lor la faza asta. Nu cred că poţi retrage ceva cu un card emis în altă parte decît la ei. Adică au păţit-o suedezi, francezi & others ...

(10) La granita la moldoveni trebuie sa fie schimb care accepta lei. Altfel atat in Moldova cat si Ucraina iti trebuie valuta (usd sau euro).

 

Parţial adevărat. În prima vizită, vei fi puţin "ciupit" la "bancă" la vamă, pentru că vei schimba la cursul oficial al băncii respective (parcă Banca de Economii, nu prea ştiu, pentru că nu mă interesează). Dar apoi găseşti case de schimb valutar cu nişte cursuri mai mult decît civilizate. Schimbi acolo lei româneşti, fără probleme. N-ai nevoie de dolari sau euro, sînt foarte buni şi leii.

Poţi schimba cîteodată chiar şi imediat după trecerea graniţei, la "valutişti". Sînt 05% cinstiţi, cu un curs cu 5% mai slab ca în "tîrg". Dar, ca "începător", mai bine-i eviţi, au nasul foarte fin.

Dacă te gîndeşti să revii, schimbi puţintel mai mult şi mai păstrezi vreo sută-două lei moldoveneşti la întoarcere, ca să ai cînd vei reveni, să nu mai fii "ciupit" la vamă cu un curs nefavorabil. Comprende manevra? :)

(11) O sa te duci o data si dupa aia o sa ti se acreasca. Acolo e mai ieftin comustibilul, dar este prost cu draci. Mie nu mi-a placut cum s-a comportat.

 

Asta cu acritul depinde de gust, aşa că nu mă bag. Cît despre combustibil, fiecare cu mofturile şi impresia lui. Mie, de exemplu, mi-a plăcut cum s-a comportat.

(12) Nu chiar tot ce zboara se mananca. Adica sa nu crezi ca acolo e plin de smecheri care fura si care sunt smardoi. Eu la Cahul,noaptea nu am avut nici o problema.

 

Am mai spus-o şi o repet: eu mă simt mai în siguranţă la ei decît la noi. Acuma, bat în lemn, sper să nu fiu "dezamăgit" vreodată. Lepre şi putregaiuri sînt peste tot, şi-n centrul Parisului, aşa că...

(13) Te sfatuiesc sa nu te duci mai departe de granita,pt ca drumurile,sunt praf... o iei pe aratura prin unele locuri...

 

80% adevărat. Cumplite drumuri. BIne, nici chiar arătura, sau praf, dar rele, rele rău. Mai bunişoare pe europenele lor, adică de la Albiţa-Leuşeni la Chişinău, de la Tiraspol la Chişinău, apoi spre Orhei, Bălţi şi Edineţ. Sudul nu-l cunosc, nu ştiu ce e "sub" Hînceşti, spre Cahul. Teoretic, de la Cahul la Chişinău n-ar trebui să fie prea groaznic... Oricum, e păcat să treci graniţa şi să nu vii pînă-n Chişinău, măcar o "tură". E frumos acolo.

(14) Vamesii sunt super spagagii. La intoarcere in tara o sa stai in cele mai multe cazuri, de o sa behai in vama deoarece este full!

 

Poate ai noştri, că cu ai lor n-ai nicio treabă. Atîta doar că-s cam indolenţi, impertinenţi şi jămanfişişti, în rest ... Cu moldovenii "lor" mi s-au părut mai răi, cu românii n-au treabă.

(15) Inca ceva...Acolo,soferii nu sunt atat de intelegatori si la vama nu exista notiunea de rand decat formal... fiecare intra cum poate... deci ai grija mare la masina sa iesi cu ea nesifonata... Daca masina nu este pe numele tau, iti trebuie procura...

 

Deh ... Şoferii sînt şoferi peste tot ... Cît despre vamă, n-am văzut chestiile astea sefe descrise mai sus. La ei se stă frumos la rînd, iar la noi există discriminarea cu coridoarele separate UE şi non-UE, deci n-ai "contact" cu maşinile moldoveneşti.

(16) Daca tu crezi ca ai unde sa-i dai 120 acolo... te las sa visezi in continuare... ! Pt gpl, ai de mers... ca la giurgiulesti, eu nu am vazut!!!

Se poate da şi 160 chiar! Depinde de "cojones" şi bineînţeles, de exploatarea la maximum a porţiunilor mai "blînde". Cît despre GPL în sud, repet, nu prea ştiu sudul, dar în zona Cahul e imposibil să nu fie.

 

Mai scriu şi în altă postare, să nu dau serverul peste cap !

Share this post


Link to post
N-am înţeles-o pe asta. Ce-i cu calitatea? Vi se pare că Merţan-ele, Be-em-ve-urile, Pontiac-urile, Scode-le, Folcsvagăn-urile, Opăl-urile, Audi-ile, Volvo-urile şi alte avioane de-astea merg cu benzină şi motorină din Austria? Or fi făcut plinul acolo şi nu mai alimentează prin Moldova? Oricum, subiectul este legat de următoarea afirmaţie:

 

Aiurezi tu mestere, dupa cat se vede. Cu calitatea daca-ti bati un pic capul pricepi: Toate alea de le zici tu acolo sunt vechi, au fost scumpe dar sunt vechi, nu sunt pretentioase ca astea noi.

 

Grăniceri n-au de ce să te ia nici la ochi, nici la cătare, nici la altceva. Poate doar poliţia de frontieră sau vameşii. Oricum, o dată pe zi sau la 2-3 zile e limpede că-s "făcute" pentru "bişniţă" cu ţigări şi alcool (un cartuş de 10 pachete sau 200 ţigări/persoană + 1 litru de alcool/persoană), aşa că e normal să-i "enervezi" pe respectivii. Poate doar dacă le dai o mică şpăguţă acolo, să se facă şi ei că nu te văd ... Eu n-am încercat şi nu voi încerca aşa ceva never. De altfel, nici nu mă interesează aspectele astea. Dar la o intrare "curată" pe lună sau chiar la două săptămîni, nici vorbă de vreo problemă cu ei. Te duci la prieteni, rude, nu-i problemă.

 

Ba te iau la ochi direct, sa vezi ce fain e cand iti desumfla toate gumele, desfac masina si te lasa cu ea asa.

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Să-ţi descriu o vizită "regulară" prin Sculeni, ca să-ţi mai luminez orizontul :) :

(1) Ajungi în vamă, te bagi la rînd pe culoarul UE. Nu te bagi în seamă prea mult, adică în momentul cînd ţi se pare că poţi să te duci la control, nu te duci decît chemat. Ştiu că-i o tîmpenie bolşevică, dar nenii poliţai sînt foarte gomoşi şi daţi dreacu' la graniţa de est. Nu te aştepta la tratamentul din alte vămi româneşti.

(2) Bun. Acte trebuie să fie: paşaport, permis, certificat de înmatriculare, carte verde (la Asirom de exemplu e inclusă RM; înţeleg că tu nu ai; îţi fac ăia o extensie - cred că-i 15 euro/lună la BCR - nişte porci) şi tare mă tem că împuternicire - dacă proprietarul e altul (leasing sau oricine altcineva). Acuma, chiar dacă te lasă românii (moldovenii n-au treabă cu subiectul, poa' să scrie pe certificat la proprietar Osama bin Laden), dacă păţeşti ceva prin RM, nu prea cred că te va despăgubi cineva - în caz că n-ai avut împuternicire de la proprietar.

(3) Vine vameşul (cînd are chef), se uită de departe la portbagaj şi poţi pleca.

(4) Treci podu' peste Prut mergînd încetişor, altfel te mai ia vreunu-n cătare, mai ştii?

(5) Ajungi la "ei", te bagi pe o linie mai liberă.

(6) Te iau în primire poliţaii şi vameşii lor. Destul de ameţiţi şi lasă-mă să te las.

(7) Treci de ei şi te duci la "bancă", unde treci pe la AMTAI (ăştia-s autoritatea lor în materie de transporturi), le arăţi ceferticatul, ăia te caută-n computer, te găsesc băgat de poliţai şi vameşi şi te taxează pentru vignetă şi noxe - dacă-i cazul de non-euro sau alte fumigene; îţi arată cu degetul biroul ălora de la Sanitar-Veterinare, se chiombesc şi ăia-n computer şi îţi arată cu degetul ghişeul băncii. La bancă scoţi lozu' - românesc, european sau american. Ultima oară, am decartat 90 lei moldoveneşti. Depinde de perioada cît stai, ce fel de maşină ai, caca maca etc.

(8) Păstrezi cu sfinţenie hîrtia aia de la "bancă", îţi trebuie musai la întoarcere, altfel se fac că plouă şi mai plăteşti ca popa încă o dată. :) Deh, români ... inventivi :)

(9) Îţi faci treaba şi te-ntorci. Ca sfat suplimentar: nu schimba la bănci, e-un curs de cacao. Schimbă la case schimb, îs destul de sigure şi cu un curs bun, aproape toate.

(10) La întoarcere, opreşti la "bancă" să te treacă ăia în computer mai întîi, să vezi ce mai ai de plătit şi altele. Altfel, ajungi în vamă şi te pun ăia să te-ntorci la "bancă" să-ţi dea "verde". :) Da' asta se-nvaţă cu timpul.

(11) Vama lor apoi - nu-i interesează ce ai în maşină (numai arme şi droguri să nu fie!).

(12) Vama noastră: sictir, declaraţie vamală, aroganţă, timp pierdut, nervi.

Cam asta e.

În rest, e frumos pe-acolo. O dată trăim, e păcat să nu vedem şi alte locuri şi alţi oameni în afară de boii de la primăria din Iaşi (mă rog, Galaţi). :) Iar Occidentul mi se pare plictisitor. :)

Fiecare cu gusturile lui. Încearcă o dată şi vezi ce şi cum.

Share this post


Link to post

Eu vorbeam strict de zona de sud!

Share this post


Link to post

Mestere Esperatule, n-am de gând să intru-n polemici cu oameni care-au văzut Moldova din tren. Ori fi vechi, dacă spui matale. Ăi fi având matale de-astea "moderne". Honda CRV şi Toyota RAV4 sunt cazane ruginite, nu?

 

Cît despre desumflatul gumelor şi desfăcutul maşinii, asta e, meştere. Vizitele scurte şi dese duc, uneori, şi la rezultate de-astea. Dar numai dacă i-ai minţit. Dacă n-ai nimic de ascuns, nu-ţi desumflă nimeni nimic. Iar fapta o comit, probabil, românii, nu moldovenii.

 

În rest, i-am povestit aici lui Laurenţiu despre unele şi altele, n-am avut de gînd să supăr speriaţi care-au dormit pe-o banchetă de tren pîn-la Chişinău.

 

Ţi-am spus-o şi-o repet, Laurenţiu: ai chef de bişniţă şi altele de genul ăsta - e posibil să păţeşti cum a spus expertul în trenuri. Dacă mergi ca omul şi te porţi ca omul - nu.

 

Adio şi n-am cuvinte!

Share this post


Link to post

Mai Ali, Ali Baba! nu mai pacali oamenii moshule! Unde am zis ca am vazut Moldova din tren? Am intrat cu trenul fix pana la localitatea de frontiera, apoi am luat microbuzul. la intoarcere am venit cu autocarul. Am stat 2 saptamani acolo la hotel in centru, cu vedere la bulivard. Sunt masini exact cum am zis: vechi! O sa scot pozele sa le pun sa-mi zici unde e Honda CRV-ul p-acolo. In plus, nu pre exista reprezentante de vanzari masini noi pe acolo, de ce oare? Benzina/motorina la ei se vinde ca la noi (euro4/euro5)?

 

Vamesii te iau la ochi cand treci la ucraina nu pentru ca i-ai mintit, ci pentru ca nu le-ai dat dreptul. Oamenii fac ucraina de multe ori pentru combustibil(alimenteaza, scot din rezervor si-l vand) de multe ori pe luna, iar vamesilor ucrainieni nu le pica bine treaba asta.

 

Maestre, nu sunt expert in trenuri, dar stiu sa diferentiez o masina de 10 ani de una noua ;)

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Esperatule---cu vama ai dreptate...Cu masinile s-a mai schimbat treaba...

Share this post


Link to post
Ţi-am spus-o şi-o repet, Laurenţiu: ai chef de bişniţă şi altele de genul ăsta - e posibil să păţeşti cum a spus expertul în trenuri. Dacă mergi ca omul şi te porţi ca omul - nu.

Nu, stai linistit. Bine, daca vad ca sunt bune si ieftine tigarile la ei, merita sa iau un cartus la 2 saptamani, ca nu-mi strica daca are nevoie vreun coleg de-al meu de vreun pachet de tigari, de ce sa-i dau pachet la 5.7 ron, cand pot sa i-l dau mai ieftin? :D

Ideea era ca, daca e lejer de trecut, etc, etc, sa alimentez cu gaz de la ei, eventual sa mai iau vreo punga de lapte, un borcan de muraturi, o cutie de lapte condensat :X , adica mai mult de o sacosa de cumparaturi nu ar fi.

Deci nu vad de ce s-ar ajunge la faze cu dezumflat cauciuri, ca nu trec cu baxurile...

Daca vad ca e nasol cu procura, cu asigurarile, etc, poate ma limitez doar la un drum in Giurgiulesti (doar se vede din Galati tot satul ala) la cumparaturi si atat.

Am sa vad cat costa vigneta si alte taxe. De carte verde dintr-aia pe 15-30 de zile nici sa nu aud, decat sa platesc pentru aia mai bine nu ma mai duc.

 

A, si merge o plimbare prin zona, nu?

 

Lucruri nasoale s-au zis si se zic in continuare despre Bulgaria, in conditiile in care am fost de minim 5-6 ori in ultimul an, si pot sa zic ca ma simt mult mai in siguranta in Varna, unde nu te claxoneaza nimeni, decat in Constanta (ca doar seamana putin orasele) unde mai vezi cate-o masina cu gauri de gloante in tabla. Nu mai zic de soselele din Bulgaria unde totul se rezolva cu 10-15 euro in talon (pana acum nu m-a agatat nimeni in BG), fata de amenzi de enspe milioane, puncte pe permis si alte alea cum e la noi. Asa ca nu m-ar mira sa zic la un moment dat "iar ma intorc in tara?  <img src= ("> "

 

Sa inteleg ca prin Ucraina nu ar fi prea safe de umblat? Baietii care au vizitat Cernobal-ul anul trecut nu s-au plans de Ucraina (de fapt nu s-au plans deloc), cat s-au plans de Transnistria.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Dacă mă bag în tărîţe... Dacă n-am ce face şi bag ceferişti în seamă... Auzi la el... Cică nu sînt reprezentanţe care vînd maşini noi... Cică unde-s Toyota, Honda şi Mitsubishi-le... Păi dacă mai şi coborai din trenurile, microbuzele şi autocarele alea, poate le vedeai, nene. Ştiu şi eu ce bucată din "bulivard" (probabil, Ştefan cel Mare) vedeai matale ? Las' că pînă scoţi mătăluţă pozele de la arhiva cefereului, fac eu altele proaspete şi le postez. Da' promit să fie numai cu Honde, Toyote, Mitsubishi Colt, Nissan Pathfinder şi Discovery, BMW-uri şi Audi-uri - da' de-alea supărate pînă-n 10 ani - şi altele. Şi da, şi cu Clio, Logan şi Kia, dacă vrei matale şi de-astea "moderne"...

Cît despre Ucraina, asta şi spuneam: nu m-aş duce cu maşina acolo. Îs parşivi şi prea puţin iubitori de români - asta, eufemistic spus ! Cui îi plac experienţele extreme, n-are decît... Că pot fi şi păreri contrare - eu, unul, sînt convins că au fost doar excepţii care întăresc regula.

Mergi liniştit, nu te uita la amintirile distorsionate ale unor ambuscaţi care-au trecut pe-acolo doar prin trenuri, microbuze, autocare şi camere de hotel în centru.

Share this post


Link to post

De la volanul unui cazan de s-a facut inainte ca omul sa fi descoperit focul cred si eu ca orice alta masina pare noua =)) , dacia berlina e superlimuzina sport pe langa aia ;)

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

Ati cam luat-o pe aratura baieti! Ramaneti strict la informatii utile, practice, traite nu ghicite.

Share this post


Link to post

Asaaa, revenind ontopic, maine ma duc sa-mi fac pasaportul si poate intr-o saptamana am pus mana pe el.

Din pacate, la Clio este barata Moldova pe cartea verde (burn you piece of junk #-o ), nici imputernicire n-am, si daca as avea, ar scrie "in afara de spatiul ex-sovietic si spatiul Kosovo", asa ca mi-am amintit ca mai am si dacie... :D

Nu prea are frane ea, dar are cartea verde curata, fara nimic barat (nu se gandea nimeni ca va mai vedea cazanul iesirea din tara, d-apai si iesirea din UE), e pe numele parintilor, deci nu-mi trebuie procura (ar fi chiar culmea), n-o fura nimeni (unde nu da domnu', ca asigurarea CASCO face mai mult decat iau in targ pe ea), asa ca in ziua in care imi voi lua pasaportul o voi lua la o tura peste Prut. Bine, nu voi merge prea departe cu ea, sa nu raman naibii in drum, doar voi prospecta putin zona. Daca raman pe undeva pe acolo pe drum, gasesc eu un moldovean sa ma tracteze pe 100 de mii pana la granita, de acolo ma descurc.

 

Va voi tine la curent.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Din pacate nu ma pot exprima momentan cu privire la preturile produselor de peste prut, intrucat nu am putut trece, nu ca n-as fi avut carte verde la dacie, pasaport, talon, permis, ci pentru ca...nu aveam procura la masina. Masina fiind pe numele tatalui meu, rezulta ca imi trebuie procura notariala prin care tatal meu isi da acordul ca eu sa ies cu rablamentul din tara.

La romani la vama n-au fost probleme, m-au pus sa le deschid portbagajul, cand au vazut ca in portbagaj am 2 truse de scule, o bormasina, un pistol pt tuburi de silicon, un bidon de ulei, sticla de apa, 2 seturi de chei, normale si inelare,(cam tot ce trebuie intr-o dacie, de mizerie nu mai zic) m-a intrebat daca sunt mecanic, si i-am raspuns ca le am "just in case". "Dar de ce n-ati mers impreuna cu altcineva?", i-am aratat ca nu prea ma intereseaza daca ramane masina pe acolo sau nu, oricum am casco si nu ma doare sa o declar furata si sa-mi iau banii de la asigurare.

In fine, trec eu de vama romaneasca, ajung la pod si ma asez la rand. Ma duc apoi si dau si eu actele, mi se face o chitanta pentru dezinsectie (adica trecut cu o fasaitoare pe o parte, mi-a spalat putin noroiul de pe ea) apoi trec podul si ma asez la rand la vama. Vine o vamesita, ii intind actele, se uita, si imi zice sa-i arat procura. Cum nu aveam...imi spune ca nu pot trece si ca trebuie sa ma intorc. M-a notat intr-un registru si asta a fost. N-am mai platit dezinsectia.

Bine ca eram la doar 10 km de casa, asa ca nu m-am enervat prea tare.

 

Aviz amatorilor. Eu de bine de rau nu m-am fript cine stie ce, dar pentru cineva care vine de cine stie unde e bine de stiut. Daca eu n-am putut sa ies cu masina parintilor, e clar ca n-am nici o sansa cu Clio in leasing.

Saptamana asta imi fac procura si poate nu mai am probleme we viitor. Si din iunie sper sa o obtin si la clio.

Share this post


Link to post

Eu ti-am spus ca iti trebuie procura...Tu nu m-ai crezut!

Share this post


Link to post

Pai nu m-am gandit ca imi trebuie chiar si pt masina familiei. Oricum, pentru mine n-a fost o problema, pentru altii care vin de la sute de km intr-adevar este.

Lasa ca rezolvam pana week-end-ul viitor.

Share this post


Link to post

Asta era logic,pt ca din moment ce nici nu o poti repara daca nu e a ta fara procura...E si mai logic ca nici nu poti iesi cu ea din tara!

Share this post


Link to post

Stiu asta, dar mai stiu ca, pana in Austria nu m-a intrebat nimeni de procura.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...