Jump to content

 


Photo
* * * * - 13 votes

Aprindere MIL - Engine Check


 • Please log in to reply
2824 replies to this topic

#2821 ches

ches

  Forumist

 • Membru
 • 1375 posts
 • Din:Bucuresti
 • Auto:Chevrolet
 • Model:Epica/ Spark
 • An:2007/ 2011
 • Nr. Inmatr.:LMT si AVA

Posted 11 January 2018 - 10:38

Salut,

 

Ai luat o masina samsarita, conform cu ce scrie in codurile alea ai probleme cu senzorul de la axa cu came, valva de purjare de la canistra de vapori (de asta nu sunt sigur), sondele lambda cu incalzitoarele arse, solenoidul de la valva EGR ars.

 

Am pus mai jos cateva instructiuni ca sa nu cumperi piese aiurea:

 - Cod P0030 si P0036: Pentru testat circuitul de incalzire al sondei lambda vezi aici: 

 - Cod P0403 - cel mai probabil solenoidul de la EGR dus, dar verifica valva EGR, vezi de la minutul 5:30 incolo:

 

Data viitoare sper sa te fi invatat minte si sa verifici o masina la service inainte sa o cumperi, ca doar nu cumperi un sac de cartofi...#2822 Mircea B

Mircea B

  Forumist

 • Membru
 • 99 posts
 • Din:Oradea
 • Auto:Chevrolet
 • Model:Laceti Elite - Sedan 1.6 16V
 • An:2007
 • Nr. Inmatr.:10 ZFZ

Posted 14 January 2018 - 19:29

Cei 100.000 km. paecurși, i-am marcat cu celebrul bec galben aprins fără să se mai stingă  :scarpin:.  M-am consultat cu un amic, care s-a dovedit a fi un bun mecanic auto, stabilind împreună pașii ce a urmat să-i parcurg pt. eliminarea problemei. Trebuie să încep prin a menționa că bujiile originale au fost înlocuite la 85.000 km. Primul pas: diagnoza a arătat eroare pe pistonul 3, am mutat bujiile între ele și am șters eroarea. După cca. 5 km., s-a reaprins :shock: . Motorul nu mai funcționa în parametri normali: după ce se încălzea, piedea din putere, în toba de eșapament se auzea că merge sacadat. Am parcurs cca. 300 km. în aceste condiții. Pasul 2: am înlocuit fișele ce duc de la bobina de inducție la bujii și normal am șters eroarea. După cca. aceeași distanță problema a reapărut, deci nu au fost fișele :-/. Am mai parcurs aprox. tot 300 km. motorul comportîndu-se identic, pînă cînd am înlocuit bobina de inducție. Observație: de fiecare dată cînd alimentam, în cca. primii 15 km. becul ardea cu intermitență, după care rămînea nestins. După înlocuirea bobinei totul a fost perfect pînă am alimentat cu benzină. După nici 5 min. de funcționare a motorului becul s-a reaprins :shocking:. Am parcurs cca. 500 km. cu el aprins, însă motorul funcționa ireproșabil: avea putere, mergea rotund. După cei 500 km. surpriză: becul se stinge după pornirea motorului  :banana:. Am mai parcurs cca. 150 km., și el se stinge la fel cum o făcea în urmă cu mulți ani cînd  :caaalm: mi-au vîndut mașina . :osanale:#2823 Mircea

Mircea

  ... cel Batran sau Taticu lu' Stefan cel Mare

 • Super Moderatori
 • 10417 posts
 • Din:Buftea
 • Auto:Peugeot/Skoda
 • Model:301 1.6 hdi/Rapid 1.6 tdi
 • An:2014/2016

Posted 22 January 2018 - 10:08

Salutare, am cumparat si eu un chevrolet aveo 1.2 cu gpl, nu am fost prea atent cand l-am achizitionat si dupa o cercetare mai amanuntita am gasit martorii de check engine si ulei astupati cu banda izoler si marker permanent ! Am urmatoarele probleme, motorul moare uneori cand reduc viteza si trec in  trepte inferioare ... de fapt nici nu apuc sa schimb ca ma trezesc cu el mort subit, uneori porneste imediat alteori trebuie sa astep 30-60 secunde pana sa porneasca. martorul de ulei sta aprins la relanti iar in mers se stinge, am pus-o pe un tester si imi apar urmatoarele erori, daca este cineva care ma poate ajuta si daca merita sa investesc pentru a o readuce pe picioare ! Am atasat poza cu erorile gasite ! Multumesc anticipat !

 

Si o plangere penala la adresa vanzatorului, pentru inselaciune, nu ai facut si tu?#2824 perfidus

perfidus

  Contele de Monte-Craiovita

 • Membru
 • 1364 posts
 • Din:Craiova
 • Auto:Chevrolet
 • Model:Lacetti HB-SX Elite 1.4 16V
 • An:2006
 • Nr. Inmatr.:Definitiv

Posted 25 February 2018 - 16:24Al meu Lacetti 1.4 HB face figuri la cald, adica dupa o stationare de 10-15 minute. Porneste mai greu, la a doua cheie sau daca tin > 2 secunde demarorul.
Cand eram prin tara in concediu, mi s-a aprins prima oara MIL (ODO e peste 91.000km). Nu-mi dau seama daca imediat dupa o astfel de pornire la cald, ca mi-a sarit in ochi ceva mai tarziu.
A stat asa vreo doua zile timp in care am mai facut vreo 300km, dupa care odata ajuns acasa MIL s-a stins cand i-am dat urmatoarea cheie :D
Pentru ca eram foarte curios am dat fuga si mi-am luat un scanner ELM, eroarea stocata era P0342 - Camshaft Position Sensor "A" Circuit Low.
E posibil sa fi aparut din cauza pornirii greoaie sau e un contact imperfect, ramane de vazut.


Pentru ca nu era foarte deranjant becul galben si noxele au fost mereu in parametri (altceva in afara de pornirea grea nu avea), abia anul trecut am rezolvat senzorul de la axul cu came cu ocazia schimbarii distributiei la 110.000km (avea mai mult de 5 ani).

Eroarea P0342 a disparut si nu a mai aparut de vreo 6 luni.

Acum ma deranjeaza doar zgomotul unui culbutor la rece, in rest sunt f. multumit de zvac si consumul parca a revenit la "normal" (daca normal este 7.3 la un motor de 1.4 la un drum lung cu ceva alergatura pe autostrada si multe bagaje).
Niciodata nu am avut alte erori gen P0300. Apa paie si bataie (adica schimbat in general peste 3500 rpm) plus revizii la timp.
Bafta!

Trimis de pe al meu SM-G920F folosind Tapatalk

#2825 perfidus

perfidus

  Contele de Monte-Craiovita

 • Membru
 • 1364 posts
 • Din:Craiova
 • Auto:Chevrolet
 • Model:Lacetti HB-SX Elite 1.4 16V
 • An:2006
 • Nr. Inmatr.:Definitiv

Posted 14 March 2018 - 02:41

Hai sa va spun una buna.

 

Parca am avut un presentiment apucându-ma sa scriu mesajul de mai sus, cu rezolvarea becului galben (P0342) dupa 4 ani.

In seara de 8 martie cand sa plec de la niste amici (bine ca nu eram pe coclauri) dau la cheie, pornește la sfert (ca de obicei după ce am schimbat senzorul CMP) las motorul sa merga 15-20 secunde si dau sa ies din parcare.

Brusc imi moare motorul si simt apoi un miros de rasina epoxi arsa.

Zic în gând  - sa vezi ca a murit bobina de inducție.

Insist la cheie si nu pornește, dar vad deja becul galben aprins. Amicul care venise intre timp la mine imi zice sa apas acceleratia si sa mai încerc, dacă e dusa o bobina poate merge jumătatea cealaltă si pornește in 2 pistoane. Fac cum zice el după ce ridic capota si adulmec mirosul de ars (nu-mi dau seama de unde vine dar parca nu e de la bobine). Dupa 4 5 secunde se hotărăște sa pornească, foarte greu însa si mergând întrerupt rău, se oprește dacă las accelerația.

N-am încotro si plec cu ea asa, după ce ma asigur ca nu ia nimic foc (deja mirosul nu mai persista) - se mai oprește pe drum pe la intersecții dar cu chiu cu vai ajung acasă.

Dupa cum mergea motorul încep sa bănuiesc ca nu e bobina sau fisele, pentru ca nu parea ca merge in 2-3, ci mai degrabă ceva gen missfire generalizat (sughițuri). 

 

Iau laptopul, pun scanerul si citesc:

P0562 - system voltage low

P0404 - EGR control circuit range/performance

P0342 (sic) - camshaft position sensor A circuit low

P0510 - closed throttle position switch

P0406 - EGR sensor A circuit high

 

Scot mufa EGR (ma gandesc ca s-a blocat deschis) si dau la cheie - nu pornește decât cu accelerația apăsata dar acum cel putin nu mai merge in șuturi.

Totuși, la ralanti canci. 

MTIA nu mai ciupea nimic la pedala de accelerație când puneam contactul (inainte se auzea si ceva ca un tiuit din funcționarea motorașului).

Si mai observ ceva - ventilatorul radiatorului nu mai pornește când dau drumul la A/C. 

 

Pentru ca era târziu zic ca o las pe a doua zi deși la asemenea lista de probleme nu putea fi decât o chestie electrica gen un releu, lipsa masa  fir belit sau ceva mai nasol la ECM.

 

Vineri la serviciu deschid manualul si găsesc schema:

 

Attached File  J3B11F02 (1).jpg   119.69KB   3 downloads

 

Attached File  J5B15036.jpg   95.31KB   3 downloads

 

Ajung acasă si mă uit mai bine pe scheme.

Soluția apare acum limpede: lipsa tensiune  pe Ef21 (cutie sig. motor) sau releu MAIN sau comanda lipsa releu MAIN.

(l.edit : nu putea fi de la releu, ca tot pe releu e si Ef22 care alimenteaza injectoarele - n-ar fi pornit deloc)

 

De aici si ne-funcționarea ventilatorului de răcire.

Încerc întâi releul MAIN, fac schimb cu unul de langa el (de la pompa de benzina). Releul face Clic cand pun contactul deci are comanda. Dar tot nimic, nici un zgomot la MTIA.

Scot Ef21 - BINGO (e scrum).

 

Ce mai alimentează Ef21 (notată EMS pe capac) în afara de senzorul CMP?

Cam multe: încălzitoarele de sonde  lambda, bobina EEGR, solenoidul de la canistra de carbon, plus terminalul 66 (BAT FEED) de la ECM (de aici și eroarea de System Voltage Low si lipsa comanda MTIA.

 

 

Deci acum mi-e deja cam clar ce a mirosit a ars.

Demontez capacul motor, dau afara conectorul senzor ax came CMP, pun o siguranță Ef21 nouă de 15A (e una la rezerve), pun la loc mufa EEGR si pun contactul.

Desi MTIA pare ca acum merge (înainte nu făcea nimic, nici un zgomot cand puneam contactul), ceva e pe dos (adică pur si simplu invers, cand pun contactul in loc sa se deschidă un pic parca se închide de tot și se ridica pedala de accelerație).

Porneşte acum dar tot cu accelerația apăsată un pic si nu tine ralantiul. Siguranța tine, clar e de acolo.

 

Îmi aduc aminte brusc că am niște erori în sistem, MIL aprins, pe care nu am apucat sa le șterg.

Cum am pus interfața și am dat clear trouble codes, în secunda doi s-a lăsat mai jos accelerația - iar MTIA și-a revenit în simțiri.

Acum a pornit la sfert.

La început ralantiul cam dubios, dar și-a intrat in parametri dupa IDLE LEARN si câteva ture de învățare cu accelerări și apoi mers constant.

 

Bineînțeles după câteva porniri s-a aprins si MIL (P0342 - mufa senzor CMP scoasa)

 

Case closed - atenție deci ce senzori cumpărați

 

Din păcate anul trecut în vară am lăsat pe mâna magazinului de piese auto (al unui prieten) ce sa cumpere și cred ca m-am ales cu un chinezism de 70 lei.

Acum aștept un senzor nou, sper eu original (am văzut acum ca se găsește mai ieftin pentru Nubira 2 sau chiar Matiz Euro3 - codul OEM 96253544).

 

Sper ca nu v-am plictisit prea mult cu detaliile despre depanarea pas cu pas a defectului.

Defect extrem de dubios la prima vedere, datorită unei proiectări cam din economie a GMDAT - multe elemente fără legătură cuplate pe un singur circuit de alimentare.

Dacă aveți îndemânare la şurubărit și manualul în faţă, nu vă trebuie decât puțină logică. Un indicator de tensiune ajută când trebuie să o iei sistematic din conector în conector sau sa vezi o siguranță arsă fără să o scoți.

Şi investiți într-o interfață OBD II. Face toți banii! 

 

Numai bine.

 


Edited by perfidus, 14 March 2018 - 02:46.

6 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users


  Bing (3)