Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Restrictor aer la Matiz

Recommended Posts

Azi am dat jos si eu restrictorul, am facut reset de ecm si idle learning dupa care am luat-o un pic la talpa. Concluzia e ca parca se comporta mai bine la ture mari si raspunde un pic mai bine la acceleratie. Acum ideea e ca vreau sa dau jos si rezonatorul si bucata aia de cauciuc care e lipita pe capota si sta in fata prizei de aer cand e capota inchisa. As vrea sa fac schimbarile astea sa vad cum se simte cu modificarile astea.

Share this post


Link to post

Nu are rost sa mai dai jos si bucata aia de cauciuc pentru ca, daca dai jos rezonatorul, pipa (priza) n-o sa mai ajunga pana acolo, la surub... asta daca mai reusesti sa o prinzi. Va trebui sa te multumesti cu gaura din carcasa filtrului de aer, sau pui un tub de Al pe care il orientezi cum vrei.

Share this post


Link to post

Eu n-as crede ca daca dai jos restrictor, rezonator, etc, va intra mai mult aer in cilindru - ba dimpotriva :grumpy:

Cand spun "n-as crede" si "dimpotriva", ma bazez pe teoria (cea pe care o stiu eu, bineinteles) despre curgerea fluidelor.

 

Oricum, ce e asa bine daca intra mai mult aer decat a fost proiectat sa intre? Eu mai stiu ca exista un raport optim aer/combustibil, iar mai mult aer inseamna risc de detonatie si, nu m-as baza prea mult pe traductorul cu pricina sa le rezolve.

Chiar daca traductorul transmite informatia de detonatie la ECM, acesta nu va reduce cantitatea de combustibil, ci va introduce niste gaze arse in cilindru (astfel va reduce cantitatea de aer) incercand sa controleze arderea si sa reduca temperatura. Deci, partea cu economia nu se explica prin introducerea de aer mai mult ci dimpotriva (cum spuneam dealtfel din prima fraza).

Share this post


Link to post

Premisele teoriei tale sunt infirmate pe 3 cai:

1- de rolul acelor piese;

2- de faptul ca motorul acesta are senzor MAP;

3- de motorul de Matiz II, de cel de Spark si de motorul de Matiz I pe care l-am dus pana la 167 km/h (*,**).

Sa le luam pe rand:

1- rolul rezonatorului este de a amortiza zgomotul de admisie (rezonatorul are o banda redusa in care restrictia este minima sau in care debitul poate fi marit), iar rolul restrictorului este de a limita debitul de aer tras in cilindru si de a limita puterea maxima a motorului (metoda folosita in orice al unei competitii auto);

2- senzorul MAP masoara depresiunea in galeria de admisie, masa de aer este estimata, presupunand ca aerul care se gaseste la un moment dat in galeria de admisie are o anumita densitate. Masa de benzina introdusa in amestec este corectata continuu prin intermediul informatiei de la sonda de O2 cand ECM se afla in regim de "bucla inchisa";

3- in configuratia standard motorul meu n-a propulsat masina mai sus de 144 km/h, exact ca in specificatiile producatorului, fara a fi atinsa limitarea de turatie. Fara aceste accesorii, masina era foarte vioaie in repriza 120-140 km/h, urcand pana la 167 km/h, plafonarea instalandu-se peste 155 km/h, cu +15 km/h peste cazul initial.

 

Conform ipotezei tale, ca detonatiile ce ar apare ar micsora avansul la aprindere, rezultatele probei de viteza maxima ar fi mai proaste decat in varianta standard. In realitatea motorului acesta, problema nu este ca ar primi prea mult aer, din contra, peste o anumita turatie primeste din ce in ce mai putin. Restrictia este violenta, de la 45 mm diametru la admisie, la 25 mm la restrictor.

Absenta acestor accesorii pe variantele ulterioare (dupa nici 2 ani) ale motorului dovedesc si pe alta cale falimentul ideii initiale (coreana), pusa total neinspirat pentru un motor de doar 800 cc in caietul de sarcini a proiectantului (german).

Problema ecomoniei se traduce la sofer prin apasarea mai mica a pedalei de acceleratie in cazul in care dispune de un motor mai puternic. La motorul euro2 de Matiz, reglajul temperaturii din cilindru prin intermediu EGR se face printr-o relatie vaccumatica (dependenta de clapeta) si una electrica (dependenta de ECM) pentru a nu actiona in domeniul turatiilor joase si inalte. La motoarele ulterioare, reglajul continuu se face exclusiv electric, de la cea mai mica deschidere a clapetei si pana la o anumita sarcina a motorului, cand electro-valva EEGR se inchide pentru a putea sustine necesarul de putere.

 

* toate testele s-au facut in aceleasi conditii atmosferice, tehnice ale masinii, pe acelasi sens al tronsonului de sosea din jurul localitatii Nistoresti.

** toate valorile legate de viteza sunt relative la indicatiile vitezometrului de pe masina.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Tuning ''de parcare'' asta se numeste renuntarea la rezonatoare si restrictoare.In afara de cresterea in ture a motorului mai rapida fara sarcina nu se obtine nimic bun iar factorul important este pierderea de putere a motorului in sarcina.Vorbiti de niste modificari vazute decit in poze la modelul spark.Rolul de rezonator il poate lua tubul de admisie in intrarea filtrului si cel dintre filtrul de aer si galeria de admisie poate fi sau poate avea pe interior restrictor.Ca sa nu mai vorbim ca faceti comparatii cu motoare euro 3-4 cu alt management al motorului ,2 sonde lambda,2 catalizatoare.

E interesant la roman ca se apuca sa schimbe bujii de alt tip/clasa temperatura,modifica admisia,mareste avansul,pune tot felul de uleiuri speciale nicidecum cele indicate de constructor si se crede cu ferrari dar saracul motor e vai mama lui si e mult mai puturos decit unul fara modificari dar intretinut ca la carte cu tot ce trebuie.

Dar ce conteaza o modificare la masina indiferent daca e in bine sau rau atita timp cat se numeste tuning si se crede ca e o mare inginerie?

Share this post


Link to post

Zise unul care are traseul de admisie mai gros decat clapeta pe toata lungimea lui si resonator in derivatie, de acumulare si nu de restrictie.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Te inseli.Am rezonator principal in admisie,restrictor in filtrul de aer si rezonator secundar de acumulare :)

Share this post


Link to post

Restrictor cu diametrul interior de 66- 80 mm ?

Share this post


Link to post

Sa te vaz cu unul de 25 !

Share this post


Link to post

E destul de mare 25 mm pentru un motor de 800cc fata de unul de 2000cm care are 40mm.

Share this post


Link to post

...e 25+. Aţi uitat conducta de bypass. :D

Share this post


Link to post

Raportul dintre suprafete si cilindree este la fel (2,5), probabil acesta a fost si calculul simplist, dar din cercetarile legate de dimensiunea optima la admisie gasite pe net spun ca sub 34 mm se inrautatesc performantele, in cazul turatiilor mari, iar motoarele mici "traiesc din turatie". Dupa mine, nu restrictionezi atata un motor la care simti consumul instalatiei de A/C. Eu ii inteleg de ce limiteaza viteza Matizului la 145 km/h, dar puteau s-o faca doar electronic sau din raportul de la c.v. si nu gatuind un motor in 3 pistoane. Americanii, mult mai pragmatici si mai deloc sofisticati, au aruncat la gunoi toate exercitiile coreenilor care doar au redus la scara un motor mai mare.

Share this post


Link to post

M-am uitat azi la restrictor dar nu am gasit asa ceva (are tubul venturi in schimb)...Matizul meu e euroII 2004

rezonatorul nu il scot decat daca pot gasi tubulatura sa leg palnia (intrarea) aia la filtru de aer , ceea ce nu am gasit inca pe diametrul respectiv :(

Share this post


Link to post

Tub flexibil de Al de 60 mm.

Share this post


Link to post

Si asta de unde sa-l iau de la Romstal ?

Share this post


Link to post

Nu te-ai uitat tu prea bine acolo. Sigur are restrictorul ala. Si maty al meu tot din 2004 e si are(sau a avut :) ). Demonteaza capacul de la filtrul de aer(scos de tot de acolo) si uita-te acolo unde este imbinarea cu tubul ce duce la admisie. ;)

Share this post


Link to post

Adevarat nu am scos filtrul, am scos furtunul care pleaca spre clapeta... totusi o poza cu tubulatura aia de 60mm gasesc pe aici?

Share this post


Link to post

Restrictorul se afla in capacul filtrului de aer. Tubulatura respectiva se foloseste la hote sau la centrale termice, deci cred ca pe la magazinele de profil gasesti asa ceva.

Share this post


Link to post

Mda... restrictorul este inauntrul cutiei filtru aer si se pare ca trebuieste taiat de acolo :-W nu se poate scoate ca e turnat . Manevra este cam ireversibila si nu-mi place asta :grumpy:

Share this post


Link to post

Nu este turnat si nu trebuie taiat. Tragi de el spre exterior si iese.

Share this post


Link to post

Daca demontezi tot ansamblul (3 suruburi) si-l intorci cu fundul in sus, vei afla modul de prindere a celor 3 componente: priza, rezonator, cutie filtru.

Share this post


Link to post

Salutare

 

Dupa citirea cu mare atentie a acestui topic, l-am notat cu 5 *, si m-am apucat a scoate una bucata restrictor buclucas.

 

Zis si facut.

 

Impresii dupa scoaterea restrictorului:

 

- urca mult mult mai repede in ture (se simte la 4 persoane in masina )

- parca nu mai "urla" cand tragi un pic de ea in ture

- mai vioae

 

Am facut plinul ochi, sa vad daca va consuma mai mult sau mai putin dupa eliminarea restrictorului.

 

 

PS: n-am facut reset Ecm !

  • Like 1

Share this post


Link to post
Daca demontezi tot ansamblul (3 suruburi) si-l intorci cu fundul in sus, vei afla modul de prindere a celor 3 componente: priza, rezonator, cutie filtru.

Am sa scot tot ansamblul ca deja sunt curios sa studiez mai serios toata aspiratia cand gasesc si tubulatura aia de 60mm ... mercic de asistenta tehnica "la botu calului" :drinkers:

Share this post


Link to post

Sunt de acord ca inlocuind ansamblul de pe admisie cu un filtru sport se imbunatatesc performantele la turatii mari si la WOT.

 

Asta e bun cand intri in depasiri cu 60 in treapta a II-a si cu o rulota agatata de fundul Matizului, sau daca te pregatesti de o experienta pe Autoban, ca sa poti profita din plin de un motoras german pe o strada germana.

 

Altfel, nu iese nici un cal naravas din Matiz. S-ar putea in schimb, turandu-l prea tare sa-i sara rotile prin gropile din cartier unde, chiar fara tuningul asta, in treapta I are destula putere ca sa te trezesti aruncat pe geam - fapt pentru care prefer treapta a II-a, chiar daca il subturez uneori pana da in balbiala.

 

Ce vreau sa spun in final e ca tuningul asta va imbunatati performantele in zona turatiilor mari, aducand chiar un plus de putere.

 

E normal la un motor in 4 cilindri sa aiba un rezonator mult mai mic. Sparkul are 4 cilindri, nu?

Unele motoare au si un rezonator in derivatie, admisia fiind proiectata pentru doua regimuri de turatie, avand si doua maxime de putere.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...