Jump to content
Sign in to follow this  
Vader

Ulei Cutie De Viteze Manuala

Recommended Posts

La un Cielo Sohc,1996,am si eu o intrebare:se poate schimba relativ usor de mine simeringul de la tija cautatorului de la cutia de viteze si chiar si tija sau am nevoie de dispozitivul de fixare special descris in manualul de service?Va multumesc!

Share this post


Link to post

Trebuie demontat capacul.

Share this post


Link to post

Imi cer scuze ca insist,dar exista vreun pericol sa sara ceva de la locul lui dupa ce demontez capacul,gen nuca,bolt,si sa nu poata fi pus la loc fara dispozitiv special,caci nu vreau sa am surprize neplacute?Multumesc!

Share this post


Link to post

Aceasta este a doua iarna cu uleiul sintetic Mobil 75w-90 in cutie si masina merge perfect.Ovi mi-a atras atentia sa fiu atent vara,sa nu curga pe la simeringurile de la planetare,dar a fost ok,nu a curs absolut deloc.Masina are peste 200.000 km,asa ca are ceva uzura pe acolo,dar este ok.Intra mult mai usor in viteze iarna si banuiesc ca uzura este mai mica cu acest ulei decat cu cel mineral 80w-90 original.Puteti incerca si voi,cel putin la mine merge perfect.Sanatate si multumesc,ovi !

Share this post


Link to post

Shefful zi-ne si noua ai rezolvat problema, nu ai rezolvat-o? Am si eu aceiasi problema daca masina nu e pe loc adica nu se invart rotile de loc intra viteza 1, daca se invart sa zic nush cu 5km/h ca viteza oricum ff putin nu vrea nici moarta. La fel si la adoua doar ca in alte conditii cand retrogradez din a 3-a in a 2-a... si nu tot timpul din cate am obs nu are legatura ca e dimineata sau ca a functionat deja ceva timp... sunt curios cum ai rezolvat tu. Ca eu inca sufar...sau poate ma supar si ma duc maine dimineata sa verifice uleiul in cutie...

Edited by TBirdi

Share this post


Link to post

Schimba si lichidul la ambreiaj.

Share this post


Link to post

Dimineata ma duc la service ... oricum aveam de gand sa il schimb si pe ala... am impresia ca se apasa cam greu ... in comparatie cu un logan e chiar greu. Revin cu pareri maine :D

Share this post


Link to post

Gata... am fost la service am verificat nivelul in cutie mecanicul zicea ca e ok. Cand a desfacut busonul nu a curs nici macar o picatura, a bagat o sarmulita sa vada si era imediat acolo in buza. Am schimbat lichidul de la ambreiaj care ziceai ca e nomolul de la techirghiol ( cum naiba doar se completeaza ), Ma duc mai tarziu sa il schimb si pe ala de servo. Dupa schimbarea lichidului de ambreiaj... se apasa mai usor dar la cutie parca ar fi putin mai bine dar tot mai face din cand in cand la a doua... figuri. Nu am precizat dimineata in general cand bag a doua se aude un zgomot destul de incet ca si cum s-ar freca doua fiare intre ele... doar la a doua e chestia asta.

Share this post


Link to post

Salutari!

Care este busonul pentru verificat uleiul din cutia de viteze manuala de la o Nubira I, 1.6, 16V ?

In manual scrie:

Uleiul din cutia de viteze manuala
Verificati nivelul uleiului numai cand motorul este oprit, vehiculul este pe un teren plan, si cutia este destul de rece astfel incat sa puteti tine degetele pe ea. Indepartati busonul de umplere cu ulei. Uleiul trebuie sa fie pana la muchia de jos a orificiului de umplere cu ulei.  Daca nivelul este scazut, adaugati ulei pana ce acesta incepe sa curga prin orificiul de umplere. Strangeti busonul cu grija. Utilizati numai ulei specificat in graficul cu lubrifianti. Dupa insurubarea busonului, verificati vizual cutia de eventuale scurgeri sau avarii.

Poate sa-mi arate cineva pe o poza/schita unde este acest buson? Pana la urma voi schimba uleiul deoarece este fooarte vascos dar pana atunci nu vreau sa avariez cutia de viteze!

Mutlumesc,

Cristi

Edited by Dumitru Cristian

Share this post


Link to post

salut eu am un espero 1.8 cu cutie hidramata si de cand am cumparato adica de un an nu i-am schimbat uleiul in cutie si as vrea sa il schimb da nu stiu nici cat intra si nici care ar fi mai bun stie cineva? nu am avut nici o problema cu cutia merge bine nu pierde uleiul e la nivel da totusi as vrea sa il schimb pt ca nu stiu de cand nu a mai fost schimbat si nu as vrea sa am probleme...

Share this post


Link to post

Am comis-o! :P Azi am schimbat uleiul din cutie (la masina din semnatura, cutie manuala, 51750 km). Am utilizat ulei sintetic Mobil 75W90 cam 1,6 litri. Am rezolvat la Servis (pt. ca m-am dus cu o treaba) si am intrebat si de acest lucru. Au zis ca nu se schimba dar nu s-au opus. Intrucat manopera a fost modica (30 lei- sper sa nu se supere vreun moderator) am inlocuit uleiul din cutie. Operatiunea e destul de simpla:

-s-a suspendat masina pe elevator;

-s-au desfacut (slabit) cele 10 suruburi M8x_x14 (hexagonul) ale capacului diferentialului si s-a scurs uleiul original (fluid de culoare visnie spre roz);

-s-a demontat capacul dupa ce s-a scurs uleiul;

-s-a indepartat garnitura veche (resturi din ea) de pe capac;

-s-a spalat capacul intr-o baie cu jet de de petrol (apropo, nu existau niciun fel de depuneri pe fundul capacului);

-dupa scurgerea completa a uleiului din diferential s-au curatat urmele vechii garnituri si s-a smirgheluit usor, cu un smirghel fin atat capacul cat si zona de contact de pe caracasa diferentialului;

-s-a sters totul cu o laveta curata;

-s-a pus silicon negru (nu am vazut marca dar scria pe tub ca e special pentru transmisii si alte elemente auto ce lucreaza la temp. inalte) pe garnitura noua (trebuie cumparata in prealabil) pe ambele fete;

-s-a pozitionat capacul cu garnitura noua unsa cu silicon la loc, pe carcasa si s-au strans toate suruburile;

-s-a desfacut busonul de nivel care e deasupra semeringului planetarei lungi (in stanga cum privesti masina din fata);

-cu o pompa curata (ca o seringa metalica de 500 ml) cu un furtun transparent in capat s-a introdus circa 1,6 litri ulei nou Mobil sint. 75W90 prin orificiul de control;

-s-a strans busonul la loc imediat dupa ce a inceput sa curga uleiul nou din diferential;

-s-au sters toate urmele de ulei din zona;

-coborare masina si proba de drum.

Prima impresie: intra mai usor in viteze, chiar si in vit. I-a cand masina e foarte putin in miscare. Insa cutia era calda si temp. ext. cam 3 grade C (la Iasi). Am sa vad comportamentul la rece (sub 0 grade C) si am sa scriu impresiile.

Sper ca nu v-am plictisit.  <img src= ">

Edited by cris06

Share this post


Link to post

O treaba buna era sa schimbi lichidul de frana din circuitul de ambreiaj, mai ales ca e foarte simpla operatia, dar cred ca ai facut-o deja.

Share this post


Link to post

Am facut si lucrul asta de doua ori: la reviza de 18 luni si prin septembrie 2008 cand am schimbat supapele limitatoare spate la frane (tot s-a umblat cu lichid nou). :banana:

Share this post


Link to post
-s-a strans busonul la loc imediat dupa ce a inceput sa curga uleiul nou din diferential;

 

asta n-am inteles...

adica pana cand ai turnat ulei? pana a inceput sa curge pe unde exact? :o

 

nu de alta da' si marmelada mea de 11 ani juma se cere schimbata :)

Share this post


Link to post

A inceput sa curga ulei prin orificiul de control pe unde s-a si introdus noul ulei (pe sub furtunul pompei cu care s-a introdus uleiul). Imi pare rau ca nu am facut ceva poze (n-am avut cu ce). Deci, e vorba de busonul care se desface si se verifica nivelul, pozitionat deasupra simeringului planetarei dreapta (lungi), in stanga cum privesti masina din fata. :)

Share this post


Link to post

gata am inteles - orificiul prin care se baga degetul sa verifici nivelul uleiului - ma gandeam ca la acela te referi dar voiam sa fiu sigur :)

Share this post


Link to post

Da, dar nu e nevoie sa bagi degetul in orificiul ala pt. a verifica nivelul... :) )

Edited by cris06

Share this post


Link to post

Am schimbat uleiul din cutie cu Adinol 75 care costa 47 ron liturul si cutia de viteze merge super!!! Chiar si dimineata la prima ora pe ger! A meritat!

Share this post


Link to post

Am gugalit, de curiozitate desigur, dar nu am reusit sa aflu nimic despre acest Adinol 75. Daca nu mai are si alte numere in numele sau (de genul Adinol 75w-90) s-ar putea sa se supere cutia pe tine la vara ...

Share this post


Link to post

Adinol?! O fi simplu sau dublu rafinat? :-? =))

@run4fun ce o fi fost in capul tau sa bagi in cutie asa ceva? Mai puneai cativa zeci de lei si gaseai Mobil sau ceva mai serios! Nu e suficient ca mecanica cutiei lucreaza mai usor, ci s-ar putea ca ungerea in sine sa nu fie cum trebuie sau reactiile chimice provocate de ulei... Dar sunt supozitii... #-o

Si daca tot am scris: da, schimbarea vitezelor se face mai usor la rece cu ulei 75W-90. Ramane de vazut comportarea la temperaturi pozitive.

Foarte important: a se verifica eventualele scurgeri (lacrimari) mai ales pe la simeringuri si nivelul uleiului din cutie cu proxima revizie.

O iarna ... usoara in continuare!

Edited by cris06

Share this post


Link to post

47 ron litru??? Cam mare adaosu comercial. E bine sa eviti chestiile astea de acum

Share this post


Link to post

va salut domnilor, mica intrebare, asa de dupa, ca operatiunea a fost facuta. Am completat uleiul la cutia de viteze, prima oara de cand e masina(14 ani) nu a necesitat mult, 230-300 ml, manualul zice completare cu SAE80W, atat, am fost la magazin si am luat Mobil SAE80W, nu 80w90, nu alte minuni, ci ca la carte. Acum urmeaza intrebarile mele, are ceva ca l-am pus pe busonul de nivel, si nu pe sus, pana a dat afara pe langa furtunas? si a doua, are ceva ca uleiul nou nu era rozosin ca cel existent? nu stiam ce culoare are inainte sa desfac bidonul, e mai maroniu.

Edited by argon

Share this post


Link to post

are ceva ca l-am pus pe busonul de nivel, si nu pe sus, pana a dat afara pe langa furtunas? si a doua, are ceva ca nu uleiul nou nu era rozosin ca cel existent? nu stiam ce culoare are inainte sa desfac bidonul, e mai maroniu.

Daca masina era pe o suprafata plana, l-ai pus foarte bine. Cit despre culoare, nu ca ar conta, eu nu stiu cum mama zmeilor e rozosin-ul asta :scarpin: . Insa, daca ai respectat Wul, e OK.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...