Jump to content
Sign in to follow this  
cchrism

Ulei cutie viteze Matiz

Recommended Posts

Salut,

 

Am facut un email la fabrica ca sa lamurim odata problema cu uleiul pt. cutie de viteze a Matizului. Raspunsul oficial a fost:

 

Stimate domnule Eduard,

Toate uleiurile sunt bune de tipul SAE 75W80, 85, 90. indiferent de producator.

Daewoo recomanda : DAEWOO MANUAL TRANSMISSION OIL 75W80

Cu stima,

...

Daewoo Automobile Romania S.A.

Tel.0251/403610, 0725513610

Fax.0251/581677.

 

 

A doua oara am "plusat" putin :mrgreen: ca sa vad ce raspuns primesc si ca sa il linistim si pe colegul nostru costinel. Discutia este mai jos:

 

 

-----Original Message-----

 

Buna ziua,

 

Multumesc pt. raspunsul prompt si pt. timpul acordat. Am inteles perfect ce tip de ulei este recomandat pt. cutia de viteze a Matizului.

 

Cu riscul de a parea prea insistent revin totusi cu o noua intrebare: uleiul Daewoo SAE 80W (care se vinde la magazinele cu sigla Daewoo) se poate folosi pt. cutia de viteze a Matizului?

 

Recent, am auzit pe cineva ca a schimbat (schimbul s-a facut in service, masina fiind in garantie) uleiul din cutie cu acest tip de ulei, dupa care cutia a inceput sa functioneze defectuos.

 

 

Multumesc,

 

 

Stimate domnule Eduard,

Nu am avut si nici nu avem probleme de acest gen.

Probabil este cineva care are un interes sa discrediteze calitatea uleiului Daewoo si lanseaza zvonuri neintemeiate.

Cu stima,

...

Daewoo Automobile Romania S.A.

Tel.0251/403610, 0725513610

Fax.0251/581677.

 

 

Asa ca trageti voi concluziile.

 

 

Numai bine.

Share this post


Link to post

@Gizmo: sincer, m-a uimit deplin raspunsul oficial pe care l-ai primit.

Si totusi, nu am halucinatii. Stiu foarte bine ce vorbesc. Conduc si de multa vreme, ca sa nu mai precizez ca zilnic conduc cel putin 5-6 tipuri de autoturisme (de la munca). Deci, crede-ma ca nu arunc vorbe aiurea in vant.

Acest ulei W80 mi-a facut numai probleme. Regret nespus ca nu suntem concitadini pentru a te convinge singur. Problemele au inceput imediat de la iesirea pe poarta Service-ului.

Si ca o paranteza, chiar nu doresc sa discreditez produsele Daewoo

Edited by costinel

Share this post


Link to post

Cati litri ai bagat in cutie ?

Share this post


Link to post

La revizie am pus 2l in cap (l-am si intrebat pe mecanic daca mai trebuie si cei 100ml si a spus hotarat: "nu conteaza aia, merge si cu 2 l"). Dupa vreo 3 saptamani, vazand ca au aparut probleme, am completat eu singur cu cei 0,1 l pe o rampa; rezultat - nul.

Share this post


Link to post

Salut,

 

@costinel: Te cred pe cuvant nu trebuie sa ma convingi.

Ciudat este ca avem un coleg pe forum (Alexino care e din Craiova) care a schimbat uleiul cu acelasi tip cu al tau...si el nu are nici o problema cu cutia (cel putin din cate spune el).

Asa ca nu prea ...inteleg ce are cutia :-?

Te-ai dus inapoi in service cu masina sa "tragi" putin in ei? Ce explicatii ti-au dat? Ti-au aratat scris negru pe alb ca se poate folosi tipul asta de ulei la Matiz??

 

 

Am facut o intrebare iarasi la fabrica si te tin la curent.

 

Numai bine.

Edited by Gizmo

Share this post


Link to post

Gizmo, la service chiar mi-e greu sa ma duc din simplul motiv ca au acelasi program ca si mine 8 - 16. Dar intentionez ca la drumul viitor (max 2 saptamani) sa le prezint si aceasta problema. Astazi dimineata am citit cu atentie ambalajul cutiei de ulei W80. Reproduc textual:

-in engleza: "very high performance gear oil for front axle transmissions in Espero, Nubira, Leganza, Nexia and Lanos level cars."

-in romana: "ulei multigrad de inalta calitate pentru transmisii cu comanda manuala, prezinta foarte bune proprietati la inalta presiune si are un ridicat indice de vascozitate ce ofera o foarte buna lubrefiere. Asigura protectie impotriva supraincalzirii cutiei de viteze datorita proprietatilor de racire, precum si impotriva coroziunii, uleiul posedand aditivi moderni anticorozivi. Excelenta fluiditate la temperaturi scazute confera o pornire usoara a motorului pe timp de iarna, precum si pe timp de vara, acest fapt contribuind la un consum scazut de energie."

Precizez ca uleiul mi-a fost recomandat de cei de la magazinul de piese Daewoo, intrucat nu se gaseste recomandatul 75W85.

Vis-a-vis de recomandarile in engleza de pe ambalaj, cum pot cei de la Uzina Craiova sa-l recomande pentru cv Matizului?!

Luni voi incerca sa postez si o poza a ambalajului.

Edited by costinel

Share this post


Link to post

Daca nu scrie Matiz pe eticheta, ce sa intelegem, ca-i bun ?

Share this post


Link to post

Asta vreau si eu sa evidentiez: mi-a fost recomandat de angajatii unui magazin de profil si, in plus, marii "cunoscatori" din service puteau sa specifice, in momentul schimbarii, ca nu se potriveste cu CV a Matizului.

si off-topic: cum sa mai ai incredere in asemenea meseriasi sa-ti asigure garantia la masina?

Edited by costinel

Share this post


Link to post

Eu stiu ca Matizul difera la cutia de viteze de restul gamei Daewoo, motiv pentru care are si alt regim de schimbare al uleiului (10k - 40k -40k ...). Banuiesc ca se poate utiliza si un ulei care se gaseste pe la alte masini (Total (ELF) 75W80). Important este faptul de-a umple cu 2,1L si nu cu doar 2L.

Share this post


Link to post

Intr-un final,... evident nu ca fiind impacat 100% am decis! Intru-cat am in cutie agip 75-90 si nu am avut nici o problema cu ea voi lua acelas tip de ulei. Baietii de la autonet mi-au spus ca din experianta lor acest ulei agip nu le-a facut probleme iar alte uleiuri au provocat stricaciuni daca imi permiteti exprimarea, sincroanelor. Mentionez ca niciodata nu mi-au impus sa folosesc un anumit ulei sau orice alt consumabil; chiar si acest agip pe care il pun la autonet tot eu il cumpar.

Share this post


Link to post
post-2248-1170055241_thumb.jpgRevin, dupa cum am promis sambata, si cu fotografia etichetei de pe ambalajul cutiei de ulei Daewoo W80:

Share this post


Link to post

Ce ai tu in poza am gasit si eu acum ceva vreme. Din cate stiu este ulei destinat modelelor daewoo cu transmisie manuala dar doar acelea la care uleiul se completeaza nu se schimba.

 

Poze nu am facut dar este magazinul de piese daewoo de la apaca.

 

240 mii bidonul de 1 litru.

Share this post


Link to post

Careva dintre voi care stati in Bucuresti mergeti si incercati la TECNOMAR SRL , CALEA GRIVITEI 136, tel 2229354 - se pare ca au ulei SELENIA 75w85 API GL4 TUTELA CAR MATRIX

Eu sint din Arad si nu am cum sa ajung.

Anuntati-ma si pe mine de ce au si cat costa

Share this post


Link to post

In sfarsit, am reusit sa gasesc (si bineinteles sa cumpar) ulei Total France 75W80. Abia astept sa-l inlocuiesc si apoi voi reveni cu impresii. Pe eticheta este specificat: GL-4+. Sper sa fie potrivit.

Pretul uleiului este 25RON/litru. Am cumparat 3 l.

Edited by costinel

Share this post


Link to post

Salut,

 

Sa ne spui si noua cum merge cutia dupa ce il schimbi.

 

Numai bine

Share this post


Link to post

Fratilor ce scrie in carte trebuie sa pui in cutie sau motor. Altfel patiti ca mine (shi ca multi altii de pe aici),aveti numai probleme. :wallbanger:

 

Toate problemele incep cand te abati de la cartea sfanta. Lucru constatat pe pielea mea  <img src= (">

Edited by mircea mircea

Share this post


Link to post

Am gasit si eu ARAL 75w90 EP SYNTH API GL4, Made in Germany, bidoane de 0,5l, pret 19lei,

Astazi am fost la revizia de 10000 si cutia se comporta super ok cu el

In principiu uleiul 75w90 GL5 despre care s-a discutat mai sus nu este foarte recomandat cutiilor de viteze sincronizate, deoarece dauneaza sincroanelor, este mai mult pentru angrenaje hypoidale se pare .

Parerea mea este sa cautati un ulei 75w90 API GL4 in loc de 75w85 API GL4, evitati GL5

Share this post


Link to post
Parerea mea este sa cautati un ulei 75w90 API GL4 in loc de 75w85 API GL4, evitati GL5

 

De ce recomanzi tu alt ulei decat cel din carte? Pe ce se bazeaza "parerea ta"?

 

Ce relevanta are cutia la doar 10k km?

Share this post


Link to post

Am luat fisa tehnica de la uleiul ARAL 75w90 gl4 si fisa tehnica de la uleiul SELENIA 75w85 si am observat ca au caracteristici foarte apropiate. Singura diferenta o constituie vascozitatea la 100 grade C.

In plus ambele fiind GL4 => contin aceeasi clasa de aditivi recomandata de Daewoo.

Ca sa fie foarte clar asta este doar pararea mea si am folosit acest tip de ulei deoarece nu am gasit nicinde 75w85 si am fost nevoit sa caut un ulei cu caracteristici asemanatoare.

1492_stec_ITA.pdf

glis.pdf

Share this post


Link to post

Am vrut ieri sa cumpar ulei pentru cutia de viteze Total 75w80 din Metro. Dar m-am razgandit cand am citit cu atentie eticheta( sau mai bine zis etichetele, pentru ca erau 2: una originala, iar pe deasupra o eticheta cu traducerea): pe eticheta originala scria GL-4+, iar pe traducere scria GL-5 (??).

Pe eticheta lipita de importator mai scria valabilitate 3 ani de la data fabricatiei, data care ar fi trebuit sa fie inscrisa pe ambalaj. Nici eu, nici angajatul care avea in grija rafturile respective nu am reusit sa ne dam seama care ar fi data fabricatiei.

Acum vine si o intrebare: uleiul din cutia de viteze ar trebui schimbat la data expirarii? Sau doar la nr de km?

Share this post


Link to post

Am reusit in cele din urma, acum cateva zile, sa-mi schimb singur uleiul din cutie; am inlocuit astfel "recomandatul" W80 cu 75W80. Va rog sa ma credeti ca se observa cu ochiul liber diferenta de vascozitate; am golit din cutia incalzita in mers vechiul W80, si asa cald cum era avea o vascozitate foarte mare fata de cel nou, 75 W 80. In nici 2 km, am remarcat influentele benefice:

-trecerea din treapta I in II, se face imediat, fara niciun zgomot; inainte, pana se incalzea cutia, trebuia sa fac aceasta trecere cu oarecare sincope si efort moderat;

-la trecerea din II in III a disparut cloncanitul enervant care aparea in mod obligatoriu;

-la retrogradarea III - II, ei, aici inca nu-s deplin lamurit, inca mai opune rezistenta, si, din cate am observat, trebuie neaparat efectuata la maxim 30 km/h. Adevarul e ca nu am avut drumuri lungi (max 4-5 km prin oras) pentru a ma lamuri pe deplin. Oricum ramane in studiu acest aspect.

In concluzie, diferente enorme intre aceste 2 tipuri de ulei, castigator iesind, evident, 75 W 80.

Edited by costinel

Share this post


Link to post
... Acum vine si o intrebare: uleiul din cutia de viteze ar trebui schimbat la data expirarii? Sau doar la nr de km? ...

Buna intrebare ! Eu sunt tentat sa zic da, la prima. Adevarul este, ca intotdeauna, pe la mijloc: daca producatorul n-ar fi asa de scrupulos (cuvant favorit), n-ar vinde el la jumatate ?

Share this post


Link to post

Dupa ce am citit recomandarile din acest topic am purces si eu la schimbarea uleiului de cutie. Am optat pentru Total 75W80. Cred ca cel mai potrivit ar fi fost cel care este trecut si in manual, adica 75W85, insa din pacate nu am reusit sa gasesc. Inainte am avut Shell 75W90, pus de cei de la Radacini. Mie mi se pare ca e mai bun 75W80. Diferenta se simte doar atunci cand este motorul rece, cand este motorul cald nu se simte nici o diferenta intre cele 2 tipuri de ulei...

Share this post


Link to post
... Diferenta se simte doar atunci cand este motorul rece, cand este motorul cald nu se simte nici o diferenta intre cele 2 tipuri de ulei...

Ce legatura are uleiul din cutia de viteze cu temperatura motorului ? Este evident ca diferenta dintre uleiuri se va simti doar cand uleiul din cutie este rece.

Share this post


Link to post

Diferenta intre uleiuri se poate simti si in cazul unor temperaturi mari, nu numai la rece. Unul este mai vascos, iar celalalt mai putin vascos. Ce am vrut eu sa scot in evidenta este faptul ca singura diferenta resimtita a fost atunci cand uleiul este rece, in favoarea celui 75W80. In cazul in care la vara vor aparea diferente in defavoarea lui 75W80 am sa va impartasesc si voua. Numai de bine!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...