Jump to content
Sign in to follow this  
florin_rd

Aer Conditionat Matiz

Recommended Posts

Eu am masurat cu termometru nou si scotea 8 grade, chiar si sub in turatie. La service mi-au zis ca bagasera un pic mai multa presiune.

Share this post


Link to post

Stie cineva cat trebuie sa fie de fapt presiunea la freon? Porcii aia de la service au bagat-o imediat ca freonul nu e acoperit de garantia extinsa la 3 ani! X(

Apropos feriti-va de service Ferdinand - Radacini...spagari si nesimtiti ...

Edited by lucian14

Share this post


Link to post

Joasa presiune - 200 kpa

Inalta presiune - 1500 kpa

Share this post


Link to post

De la fabrica am primit:

freon pres. la ralanti = 10 atm

turatie = 18-19 atm

Share this post


Link to post

Ce am scris eu sunt ambele valori pentru relanti ...

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

La Matizul sotiei aceleasi simptome adica a pierdut repede capacitatea de racire. La numai un anisor? Si culmea este ca am plecat cu masina , am racit habitaclul si in cca 20 de minute nu mai baga nimic racoare. M-am dus la dealer, mi-a scos CFC-ul si a verificat instalatia. Fara nici o problema. A introdus acelasi refrigerent, aceleasi valori de presiune. Am pornit si merge super fain ( ca inainte :thumbl: ). Ce sa fie ca eu nu am inteles mare lucru? Sunt multumit ca merge si mai ales ca 2 mecanici au venit in mod independent cu aceiasi solutie. La final am scos ariciul GM din buzunar si am lasat de cate o inghetata Delta magnum la baieti. Meritau deoarece toata afacerea a durat 15 minute si s-a facut pe garantie. Bravo lor. :) >-

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Pai nu ti-au rezolvat problema decat momentan...de ce ai pierdut freonul este intrebarea care se pune (unde ai fisura, por, garnitura - defectiune) S-ar putea ca peste alte 6 luni sau un an iar sa patesti asta...

Share this post


Link to post
M-am dus la dealer, mi-a scos CFC-ul si a verificat instalatia. Fara nici o problema. A introdus acelasi refrigerent, aceleasi valori de presiune.

@lucian14, don't be trigger happy next time! ;)

Share this post


Link to post
unde ai fisura, por, garnitura - defectiune?

 

Spusei doar ca nu este nici o pierdere. Lichidul este complet in instalatie, dealerul neintroducand alt lichid sau mai mult sa puna ceva in completare. Mecaniciii au recomandat sa merg pe recirculare, intr-ucat la temperatura exterioara de atunci, cca 32-34 grade in aer si vreo 45-50 la nivelul carosabilului sistemul A/C devine ineficient.

 

Intrebare? :scarpin: Daca ai o fisura in instalatie pierderea se face in 6 luni? Nici macar o luna, la Kalos mi-au atins mecanicii condensorul si in numai 4 zile instalatia era ineficienta. Fiind iarna nu se putea observa diferenta de temperatura insa atunci cand circulam cu mai mult de 2 persoane climatizarea nu mai facea fata intr-u dezumidificare si se forma condens pe geamuri.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Ce pot sa-ti spun din experienta proprie: la cielo pierdeam presiunea la fiecare 6 luni. Nu s-a descoperit pe unde si stiam ca peste 6 luni voi da alti bani ptr. refacere (ma rezumam de fapt in fiecare vara ca iarna nu ma interesa a/c). Refrigerantul (freonul) meu era consumabil de fapt. Spune-mi tu pe unde pierdeam ca nici cu solutie nu s-a descoperit ... problema a disparut abia dupa ce am dat masina :grumpy:

Povestea cu peste 30 grade afara e cam ciudata...suna a "asa face toate". Eu de aia intrebam ce temp. este la aeratoare pe ceilalti forumisti sa verific povestea asta.

Ce e aia cfc?

 

Mircea, nu m-am prins de ce am fost triger happy... @-)

Nu-mi face placere sa dau vesti proaste, daca la asta te refereai, dar e bine sa rezolvi cu adevarat problema in garantie decat sa stai linistit ca asa functioneaza sistemul!

Share this post


Link to post

@lucian14: CFC = clorofluorcarbon ( agent frigorifer care a inlocuit vechiul si daunatorul freon). Se foloseste de ani buni si la frigidere.

Share this post


Link to post

Am mai citit, m-am mai documentat si mai spun urmatoarele. :-?

La vehiculele cu suprarafata evaporatorului mai mica si indeosebit in trafic urban, cu turatie redusa a motorului, fluxul de refrigerent diminuat nu asigura in mod suficient transferul caldurii. Acest fapt face ca procesul de expansiune si racire sa nu dea randamentul scontat motiv pentru care avem tendinta de a da ventilatorul la o treapta mai mare de debit. Ceea ce face ca aerul conditionat sa devina din ce in ce mai "fierbinte", deoarece cantitatea de caldura transferata din fluxul de intrare creste, iar procesul de refrigerare inceteaza devenind in fapt unul de incalzire. La fel se petrec lucrurile si cu aparatele AC-ul domestic de mai mic randament, unde la cca 38-40 de grade ambientale devin adevarate cuptoare cu aer cald.

Acest fenomen este accentuat la vehicule si de temperatura excesiva la nivelul carosabilului din zilele toride.

Solutia este instalarea unui evaporator mai mare :D sau step on it. :lavolan:

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Sa instalezi un evaporator mai mare e aproape imposibil ... sunt o gramada de probleme de spatiu ... Solutia este, intr-adevar, sa mergi cu masina mai turata ...

Share this post


Link to post

Instalatiile sant bine gandite si la fel de bine dimensionate in schimb daca sant probleme la ele eficacitatea scade care se simte din plin in zilele calduroare :) )

Problema este ca in afara de o verificare presiune in sistem si eventual verificare pierderi agent frigorific baietii la service nu stiu sa faca si altceva.

La masinile cu o anumita vechime sau un anumit numar de kilometrii e bine de verificat/curatat gradul de infundare al celulelor condensorului care se umple de nisip si insecte.

In tarile cu apa calda agentul frigorific este inlocuit la 2-3 sau 100k km pentru ca isi pierde calitatile si scade eficienta sistemului chiar daca este la presiunea/cantitatea corespunzatoare.

Share this post


Link to post

Masina mea a avut de noua temp. la aeratoare slabuta (ma refer la AC) de aia m-a gandit ca poate a fost bagata pres. mica de agent frig. din fabrica. Are 2 ani si acum observ ca a inceput sa scartaie ceva (cureaua) la pornirea de pe loc cu A/C cuplat X( o trebui doar intinsa ?

Share this post


Link to post

Daca am inteles bine, problema se rezolva cu acel spray din Car4...dar...nu stiu pe unde este gura de admisie pentru AC si sa dau jos masca de plastic nu am niciun chef...  <img src= S"> Stie cineva? :osanale:

Share this post


Link to post

te referi la mirosul neplacut? bagi furtunelul prin grila de plastic si dai drumu la spary ...merge singur la tinta si e suficient jumate de recipient ca sa miroasa ca noua...

Share this post


Link to post

lucian, multumesc de raspuns!

da, chiar la asta ma refer...

problema e ca habar nu am unde anume se baga furtunelul ala in grila de plastic.  <img src= (">

din ce ai descris tu...inteleg ca nu are nicio importanta unde anume bag furtunetele prin grila aia de plastic? :scarpin:

 

ideea era ca Mircea (si ii multumesc pe acesta cale pentru rabdarea si amabilitatea extraordinara de care a dat dovada) mi-a spus ca unica solutie e sa scot grila de plastic, si numai de asta nu prea am chef...  <img src= S">

Edited by BDP

Share this post


Link to post

Parca erau doua gauri (prize aer proaspat) mari in spatele grilei (pe mijlocul ei) acolo am infipt furtunasul si am bagat spuma respectiva cate o doza sanatoasa la fiecare : :D

Share this post


Link to post

Multumesc de indicatii lucian ! O sa incerc sa vad daca le identific corect! :osanale:

Share this post


Link to post

Vin si eu cu niste completari legate de A/C si functionarea lui pe timp de vara mai ales cand afara sunt peste 30 gade Celsius.Daca instalatia este in parametrii optimi de functionare (freon la presiunea si concentratia corecta,condensatorul curatat,compresorul in stare buna de functionare,filtrul de polen schimbat),atunci nu trebuie sa va faceti probleme in legatura cu eficienta acestuia la mers intins si functionare pe "aer proaspat".

La pornirea lui cand afara sunt temperaturi mari,deschideti pentru scurt timp geamurile atat din stanga cat si din dreapta soferului si rulati astfel maxim 3-4 minute dupa cere inchideti-le.Astfel surplusul de aer cald din masina este eliminat si eficienta sistemului este marita.Mergeti pe cat posibil pe aer proaspat.Numai pe drumuri cu mult praf sau cand aveti in fata camioane ce polueaza,treceti pe aer recirculat.La ventilator folositi treapta 2 in mod uzual si dirijarea aerului spre pasagerii din fata cu aeratoarele deschise.In caz extrem treceti pe treapta 3.In mod normal nu trebuie sa intre in masina aer cald chiar daca turati ventilatorul de climatizare.Mirosul neplacut din masina,daca apare dupa oprirea aerului conditionat se elimina mergand inca un timp cu A/C-ul oprit,pana sa oprim si motorul.Ventilatorul de climatizare va introduce in masina mirosul neplacut pe care-l putem elimina prin trecerea imediata pe "aer recirculat" imediat dupa oprirea A/C-ului.De mentionat faptul ca la unele autoturisme (Peugeot),compresorul nu iese din functiune imediat ce am actionat butonul de oprire,ci mai functioneaza inca aproximativ 40 secunde pentru echilibrarea presiunii in instalatia,dupa care iese efectiv din lucru.Daca filtrul de polen este schimbat la timp,mirosul nu se simte.Daca totusi s-au format bacterii care in contact cu umezeala produc acel miros neplacut,folositi spray-ul cum s-a mai scris in forum.

Temparetura la aeratoare masurata cu un termometru plasat chiar in gurile de suflare,la o turatie a masinii de a proximativ 3000 ture/minut...mers normal,trebuie sa fie de 3-4 grade Celsius.

Daca instalatia este in stare perfecta de functionare,freonul nu-si pierde proprietatile nici dupa 3 ani.Este recomandata verificarea instalatiei la 3 ani.Nu neglijati schimbarea la timp a filtrului de polen sau de particule,cum se mai numeste el.Acesta va apara de praf,mirosuri nedorite si bacterii.Eu l-am schimbat la revizia de 20.000 Km sau un an si este Ok.Desi cel vechi era neatins...s-au mirat si mecanicii,tot a fost bine ca l-am inlocuit conform cartii de garantie si revizie a masinii.

La mersul cu A/C,in cazul Matizului,se constata o scadere a puterii motorului datorita cuplarii compresorului - lucru normal.La alte marci de masini,cazul meu,scaderea de putere nu se simte,eficienta A/C-ului este excelenta in conditiile utilizarii pe "aer proaspat" in cele mai crunte conditii de caldura.NU folositi aerul recirculat dupa ce a plouat vara sau ploua afara.Este echivalent cu sinuciderea!!! Pe aer recirculat si cu caldura pornita in conditii de ploaie cand contrastul temperatura-umiditate creste,geamurile se aburesc instantaneu!!! NU le dezaburiti cu aer cald-recirculat...PERICOL DE ACCIDENTE!!! Dezaburirea se va face OBLIGATORIU cu A/C-ul pornit,dirijarea aerului spre parbriz,treapta 2 sau 3 la ventilatorul de climatizare si ce este mai important= AER P R O A S P A T! NU recirculati aerul!

Verificati-va la inceputul verii instalatia de aer conditionat! Masurati temperatura la aeratoare cu un termometru bun.Am mai spus-o,trebuie sa aveti in dreptul lor pe unde sufla, 3-4 grade Celsius.

De mentionat ca masuratorile s-au efectuat pe automobilul propriu in conditii de vara torida 34 grade afara si conditiile de exploatare exemplificate mai sus.

P.S. - chiar si iarna,folositi aerul conditionat cel putin 10-15 minute pe saptamana! Evitati astfel deteriorarea garniturilor si pierderea freonului.In plus mentineti sistemul viabil.Aceste remarci le gasiti si in manualul autoturismului DVS.

Sa aveti un A/C eficient vara asta!

P.P.S - La o verificare a instalatiei de pe un Matiz bine pus la punct,am constatat ca temperatura la aeratoare in conditii de trafic normal si drum intins,viteza de 90 Km/ora,era de +6 grade Celsius.Excelenta pentru un automobil nou cu 3000 Km la bord si instalatia bine pusa la punct in service.Repet,in service unde s-a facut o verificare suplimentara.

Edited by marescosmin

Share this post


Link to post

Salutare, ce sa zic de A/C, eu nu am avut probleme, merge perfect, din noiembrie 2004 (cand am cumparat Matizul) si pina acum am folosit-o la doua sapatamani iarna, si vara merg mult cu clima.

Share this post


Link to post

Si problema? Unde e? Sub apa?

Share this post


Link to post

Deci azi la service s-a verificat presiunea freon si era in parametrii... am intins cureaua si m-am distrat cu seful de service (Radacini Ferdinand) care a aspus ca el schimba freonul in fiecare an... ceea ce mi-a recomandat si mie :D

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...